Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EM-tipsen – inte alltid tillåtna

Vid stora mästerskap dyker de alltid upp – tipstävlingarna.
Nu varnar Lotteriinspektionen för att många av dem är olagliga.

Annons

Internet översvämmas just nu av olika EM-tips, där deltagarna kan vinna pengar i olika stor omfattning.

Många satsar en oskyldig liten slant för att skapa extra spänning kring matcherna, men vad få säkert är medvetna om är att det troligen handlar om otillåten vadhållning.

Linnéa Elovsson är handläggare för tillstånd på Lotteriinspektionen.

– De enda som har tillstånd för vadhållning på sport är Svenska Spel, säger hon.

– För privatpersoner är det bara tillåtet så länge man inte spelar om pengar.

Det finns andra undantag också. Om man har en tipstävling i ett litet, slutet sällskap – praxis säger max omkring 50 personer – som alla har något gemensamt, exempelvis att de jobbar på samma arbetsplats.

Sitter man i ett fikarum på jobbet och gör ett spel är det troligen okej, men bjuder man in en granne dessutom och kanske en bekant till denne har man gått över gränsen för det tillåtna.

Linnéa Elovsson säger att lagen inte är glasklar utan att den är öppen för tolkningar. Men Lotteriinspektionen stöder sig på olika domar.

– Vi gör en helhetsbedömning av arrangemanget, säger hon.

Det är arrangören av EM-tipset som begår den olagliga handlingen, inte de som spelar. Den som anordnar ett otillåtet lotteri, som det alltså räknas som, riskerar dagsböter eller som mest sex månaders fängelse.

På Lotteriinspektionen är man mycket väl medvetna om att den här typen av vadslagning är vanlig.

– Det är väldigt förekommande vid alla stora sportarrangemang, då ser vi många sådana lotterier. Vi får också många frågor om det och försöker att informera varje gång om reglerna, bland annat på vår hemsida. Men några stora informationskampanjer mot det här har vi inte haft.

Att aktivt jaga tipsarrangörer är inte ett prioriterat arbetsområde – ”de resurserna har vi inte” – men om inspektionen får höra talas om ett olagligt spelande agerar de alltid.

Är det någon som har fällts för det här brottet?

– Nej, inte vad jag kan komma på. Vi tar kontakt med arrangören och efter att vi har skickat en erinran brukar tipset upphöra, säger Linnéa Elovsson.

Spelar det någon roll om alla satsade pengar går tillbaka till spelarna?

– Nej, det spelar ingen roll. Så fort det är spel om pengar är det ett lotteri i vår mening. Hur ett eventuellt överskott disponeras saknar betydelse för vår bedömning.

Mer läsning

Annons