Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En värdefull lektion av olympiske mästaren

Med ett OS-guld på fickan gjorde Tony Gustavsson entré i Sandviken.

Hans uppdrag: Att utbilda 40-talet ungdomsledare i tiki-takandets ädla konst.

– Ska vi få bra spelare i Sverige måste vi också ha bra tränare, säger han.

Annons

Foto: Lasse Halvarsson

Sandvikens IF och Högbo AIK hade gjort gemensam sak, men egentligen skulle Tony Gustavsson ha kommit redan i våras.

Tyvärr kunde han inte då, men fick inte säga varför.

Anledningen var att han bara några dagar senare blev assisterande förbundskapten till Pia Sundhage i USA:s damlandslag, där han framför allt fick ansvar för försvarsspelet. Några månader senare kan han kalla sig olympisk mästare, vilket är få förunnat.

Och direkt efter OS drog han till nya jobbet som tränare för damallsvenska Tyresö. Det har varit en intensiv tid, som inte verkar bli så mycket lugnare eftersom han förutom tränare och föreläsare även fortsättningsvis är expertkommentator på Canal plus.

– Jag går fortfarande på euforin efter OS, och har nog inte smält allting ännu. På julafton, när jag sitter där i fåtöljen, då tror jag att jag kan ta det lugnt tänka tillbaka på allt som hänt det här året.

Dryga 40-talet åhörare, de flesta ungdomsledare i SIF och HAIK, men även tränare från andra gästrikeklubbar, hade samlats i Sandviken för att ta del av Tony Gustavssons entusiasm och idéer. För såna har han, en hel del.

Han har analyserat vilka trender som finns i världsfotbollen, vad föregångsländer som Spanien och Tyskland gjort och hur man kan anpassa det till svenska förhållanden, lagt till lite egna tankar och vips värkt ur sig det han själv kallar för Tiki-taka-metoden. Tiki-taka syftar på det kortpassningsspel som spanska landslaget och Barcelona praktiserar.

Idén fick han när han tränade sina egna barn Anton och Alva i Vendelsö IK.

– Jag fick en ny insikt när jag mötte andra föräldrar. Det finns ett stort behov av redskap att använda, de vill veta vad de ska träna, och hur de ska träna. Och jag vill så ett frö, ett nytt tankesätt – samtidigt som man behåller glädjen.

90 minuters teori följdes av 90 minuters praktik, där ungdomsledarna själva fick pröva på Tony Gustavssons övningar. Grovt förenklat kan man säga att han vill krångla till livet för svenska fotbollsspelare, i alla åldrar. Att få dem att tänka och fatta snabba beslut för att klara sig i en fotbollsvärld där allt går, och kommer gå, snabbare och snabbare.

Och för att få bättre spelare måste man också ha bättre tränare, menar han, och drar ett exempel.

– I fjol var det tolv stycken som gick den högsta tränarutbildningen i Sverige. Enbart i Katalonien, där Barcelona ligger, var det 200.

Mer läsning

Annons