Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävletränaren har scoutat Colombia i dam-VM

Sveriges U20-tjejer åkte ur VM i kvartsfinalen mot Colombia för precis ett år sedan.

I eftermiddag jagar Sverige revansch när länderna möts för första gången på seniornivå i stora dam-VM i Tyskland.

– Det är nog halva truppen som kommer från det lag som vann mot oss då, säger gävlebon Calle Barrling som var förbundskapten för U20-laget och nu har haft som uppgift att scouta Colombia.

Annons

Det kom sig helt naturligt att det blev Calle som fick den uppgiften med tanke på vad som hände förra sommaren. De svenska unga landslaget var favoriter men trots att Colombia även då var scoutat blev det en obehaglig överraskning.

– Det var deras individuella skicklighet som avgjorde den gången. Vi fick lära oss att även damfotboll nu spelas över hela världen, säger Calle.

Den här gången gäller det i och för sig stora senior-VM och kanske kan svenskorna komma långt med rutin och erfarenhet i massor. Något som Colombia saknar där stommen då kommer från U20-laget och gör uppställningen mycket ung. Bland annat är lagets nyckelspelare den17-åriga mittfältaren Yoreli Rincón.

Men på pappret är det en VM-premiär som Sverige ska vinna och tjejerna får finna sig i att vara favoriter.

– Men det kommer inte att bli någon lätt match. Damfotbollen breddas just nu ordentligt och speciellt på ungdomsnivån kommer de här länderna närmare och närmare. De kanske inte är riktigt framme än men om två-tre år kommer nationer som Colombia och Mexico att vara med på allvar, säger Barrling som är på plats i Köln och i går satt på läktaren och såg Japan mot Nya Zeeland.

I eftermiddag är det med spänd förväntan han bänkar sig för att se den svenska VM-premiären och om hans tips till den svenska ledningen ger resultat

Det finns en hel del att tänka på.

– Colombia spelar med massor av passion, inlevelse och är irrationella. Det kan hända mycket oväntade saker på planen. Men de har en tydlig idé både i anfalls- och försvarsspelet och är väldigt passningsskickliga och gillar att hålla bollen inom laget.

Calle har den senaste tiden följt Colombias landslag på riktigt nära håll och sett träningsmatcherna mot Wales (seger), Danmark (oavgjort) och Nya Zeeland (förlust). Som ett led i förberedelserna mötte också de svenska tjejerna Mexico i genrepet inför VM. En match som vanns med 2–0.

– Det tror jag var ett klokt beslut då spelsättet är ganska lika det som Colombia har. Jag tror det var en nyttig erfarenhet, säger Calle som hoppas bli kvar ett tag i Tyskland.

– I alla fall över gruppspelet och in i slutspelet. Vi får väl se om det blir ytterligare något lag att scouta. Jag kommer att vara i Köln och se alla matcher runt omkring här.

En annan gävlebo med spionuppdrag för Sverige är Tore Lennartsson som är i de södra delarna av Tyskland under mästerskapet. Han har scoutat Sveriges nästa motståndare som är Nordkorea.

Mer läsning

Annons