Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GPS-västarna ska hålla truppen fräsch

/
  • Jesper Florén visar upp västen. På baksidan sitter en mottagare som kommunicerar med satelliter.
  • Och sammanställer sedan informationen vid datorn i behandlingsrummet.
  • Efter träningen samlar Johan Holmström in mottagarna.

Flytten till Gavlevallen kommer ge Gefle IF bättre förutsättningar för träning.
Men klubben har redan tjuvstartat med nya träningsformer under försäsongen.
Toppmodern GPS-teknik ska hålla spelartruppen fräsch.

Annons

Malmö FF, IFK Göteborg och Gefle IF. Klubbar som inte direkt har många gemensamma nämnare, men alla tre har anammat ny teknik för träning via GPS.

– Den mäter alla förflyttningar på planen. Alla starter, inbromsningar, hopp, riktningsändringar och rotationer. Den mäter också distans och hastigheter. Så vi får allt, säger Gefles fystränare Johan Holmström.

Det är han som har hand om det nya systemet, som heter Catapult. Det ser inte mycket ut för världen. En liten väst med en mottagare fäst på baksidan mellan skulderbladen som spelarna har på sig under träningar och matcher.

TV: Se när Johan Holmström visar upp hur tekniken fungerar.

Mottagarna kommunicerar med satelliter och med hjälp av systemets accelerometer, gyroskop och magnetometer får Johan Holmström fram en rad värden från spelarna. Viktigast av allt är ett sätt att mäta belastningen.

– Player load är det viktigaste. Det är den totala belastningen för spelare under match och träning. Det kan våra tränare använda sedan för att planera träningsupplägget.

Internationellt sett är de här systemen stora. Enligt Johan Holmström använder mer eller mindre samtliga toppklubbar ute i Europa de här träningssätten. Tränare Roger Sandberg är nöjd med utvecklingen.

– Det är framtiden för fotbollslag. Det ger mig som tränare kontroll över det vi gör. Som tränare kan man ha en känsla över hur mycket vi sprungit. Nu får vi vetenskaplig koll på spelare och deras löpmetrar och belastning. Det är väldigt värdefullt. Syftet är att ha så pigga spelare som möjligt när det är dags för match, samtidigt som vi har tillräcklig belastning för att spelarna ska utvecklas.

Gefle har använt västarna under försäsongens matcher – senast mot Östersund. Det har dels gett ledarstaben referensvärden, så att träningspassen kan anpassas för tävlingslik belastning. Men det har också gett Roger Sandberg viktig insikt i spelarnas prestationer.

– Vissa halvlekar kan spelarna känna att det har varit väldigt jobbigt. Sen kan vi kolla via systemet att spelarna sprungit mindre med lägre belastning. Då kan vi konstatera att det varit en mental grej. Så att vi i liknande situationer i framtiden kan försöka behålla lugnet och veta att "det här är mer ett hjärnspöke än fakta". Oftast är det när motståndarna har mycket boll som det blir en mental anspänning som skickar ut signaler om att man är trött, när vi i själva verket springer mindre.

Men som analysverktyg är inte systemet perfekt än. Västarna får nämligen inte bäras under allsvenska matcher, på grund av Fifas regelverk. Men det kan komma att förändras, tror Johan Holmström.

– Det är nog inte många säsonger bort. Den sitter mellan skulderbladen, så det finns ingen risk att man kan skada någon.

Efter träning samlar han in mottagarna, matar in informationen i sin dator, skriver ut det på papper och sätter upp sidorna på en anslagstavla inne vid omklädningsrummet. Därmed har en stående tävling uppstått där spelarna tävlar om vem som sprungit snabbast.

– Det är värdet som spelarna tycker är roligast. Men den tävlingen vinner Jacob Ericsson. Det är tryck i dom benen, han är riktigt snabb, säger Johan Holmström.

Hur kommer det sig då att det är lilla Gefle som har tillgång till tekniken i Sverige, förutom storklubbarna Malmö FF och IFK Göteborg? Jo, klubben hyr bara systemet, fram till maj än så länge.

Systemet är dyrt. Men förhoppningen är att föreningen kan fortsätta använda det genom att säkerställa finansiering.

Oavsett om systemet blir kvar eller inte, så ser alla flytten till den nya arenan som ett lyft. Johan Holmström ser fram emot ett större behandlingsrum som inte luktar mögel, nya och fräscha ytor för styrketräning och ett uppehållsrum där spelare och ledare kan umgås.

Men framför allt att få slippa Strömvallens hårda underlag.

– Det är nog viktigast av allt. Det är otroligt hård belastning på den här planen för den är så hård. Man märker på spelarna att det sliter på lederna. Man får ont i fotled, knäled, höft och rygg. Så det kommer göra jättemycket. Det är en helt annan sak att spela på nytt konstgräs, säger Johan Holmström.

– Det kommer att vara lättare att driva upp ett tempo på träningarna. Bollen går fortare och man får lättare kontroll på den. Det kommer höja kvaliteten på passningsspelet och det offensiva spelet överlag. Sen att få komma upp på ett mjukt och behagligt underlag leder förhoppningsvis till färre skador, säger Roger Sandberg.

Annons