Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hetluften – där tar Harun gärna plats

Han argumenterar mer än gärna med domarna.
Men enligt Alp Harun är det knappt tillåtet att ta en diskussion.
– Du får inte säga någonting, säger Sätras tränare – utan tvekan den mest hetlevrade i fyran.

Annons

IK Sätra är en av nykomlingarna i division 4, och det kan laget tacka Kungsgårdens SK för.

När Kungsgården tog klivet upp till division 3 via kvalspel, räckte det nämligen med en tredjeplats i femman för att Sätra skulle avancera till division 4.

– Jag hörde av mig till Kungsgården och gratulerade och tackade, säger Sätras frispråkige tränare Alp Harun och konstaterar att laget med nöd och näppe blev klart för fyran.

– Vi gjorde det onödigt krångligt för oss. Vi var i stort sett oslagbara, och jag trodde att vi skulle klara av slutspurten på egen hand och lånade därför ut flera av våra nyckelspelare till Sjötull. Vi var ju farmarlag till Sjötull, och jag ville ge dom chansen att hänga kvar i division 3. Hade jag vetat att de senare skulle lägga ner hade jag aldrig äventyrat vår egen resa på det sättet.

Alp Harun kommer från Turkiet och har bott i Sverige sedan 1972. Till Gävle kom han 1990, och nu gör han sin andra säsong som huvudtränare i IK Sätra.

Han har redan uppfyllt sin målsättning – att starta ett juniorlag i klubben.

– Det är mitt gäng, min dröm, du ser därborta. Det är första gången som vi har ett juniorlag i Sätra, och de kommer att spela i pojkar division 1. Dessutom kommer vi för första gången att ha ett B-lag i division 7.

– Man kan säga att fotbollen blomstrar i Sätra. Nu gäller det att sköta det här på rätt sätt också.

Alp Harun hamnade i hetluften ett flertal gånger i fjol, framför allt i slutet på säsongen. Borta mot Hagaström gick det så långt att han tvingades lämna planen, efter att han ansett sig bli motarbetad av domarna.

– Visst kan det hända att domaren gör fel, men jag upplever att respekten är bristfällig, säger Alp och fortsätter:

– Domaren kommer fram innan matchen, skakar hand och säger ”lycka till, nu ska vi hjälpas åt”. När man sedan har minst lilla synpunkt så får jag höra ”tyst, ett ord till och du åker dit.” Ska det vara så tycker jag inte att domaren ska komma fram på det där viset innan matchen.

Alp påpekar sedan att han inte har haft särskilt stora problem med domarna genom åren. Han medger dock:

– Det kanske är en brist hos mig att jag inte kan hålla käften. Men jag har alltid brunnit för fotbollen, och jag är het som tränare. Jag kan inte sitta stilla på bänken och hålla tyst i 90 minuter, som andra tränare.

– Men jag är inte en människa som aldrig blir nöjd eller sprider negativ energi omkring mig. Presterar vi bra kan jag gå fram och kyssa spelarna på pannan. Och blir vi utspelade av motståndarna kan jag utan problem gå fram till dom och tacka för en jäkligt fin underhållning. Det viktigaste för mig är att allt sker sportsligt.

Mer läsning

Annons