Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolan utbildar nya fotbollstränare

Om ett år är det meningen att 30 killar och tjejer ska starta sin utbildning till fotbollstränare i Gävle.
Det är Högskolan som tillsammans med Svenska fotbollförbundet, Gästriklands fotbollförbund och Gefle IF erbjuder en möjlighet på akademisk nivå.
– Vi är glada att kunna lägga det här i Gävle, säger Per Widén som är chef för utbildningsavdelningen på Svenska fotbollförbundet vid en pressträff på Högskolan i går.

Annons

Sedan tidigare finns träningsutbildningen på GIH i Stockholm och på universiteten i Halmstad och Göteborg.

Det fjärde alternativet blir nu Högskolan i Gävle.

– Högskolan här lämnade in en ansökan och det är ungefär ett år sedan som vi träffades för första gången. Dom har gett ett väldigt proffsigt intryck och fått med både det lokala förbundet och Gefle IF. Vi ville väldigt gärna få ett alternativ längre norrut och Gävle passar in alldeles ypperligt, säger Widén.

I utbildningen ingår kurser i ledarskap för barn, ungdomar och vuxna. Även ledarskap, coaching, träningslära och idrottsdidaktik är en del av det hela – allt självklart med inriktning mot fotboll.

Starten är planerad till hösten 2012 och ansökningstiden går ut våren 2012.

– Alla som har allmän behörighet till högskolestudier kan söka. Men det finns också en andra väg att gå. De som har erfarenhet som tränare på hög nivå i två år eller har spelat för ett allsvenskt lag i minst tio matcher är välkomna, säger Mikael Söderström som är univeritetsadjunkt inom idrott och hälsa på Högskolan.

Han är också mycket nöjd och belåten med att skolan har dragit det hela i hamn.

– Hela Gävleborgsregionen har stor kunskap inom idrott. När Gefle IF har etablerat sig i allsvenskan är också fotbollen något som förknippas med Gävleborg. Vi har också lokaliteterna och närheten härifrån till Strömvallen till exempel.

GIF:s tränare Pelle Olsson är bara ett av flera lokala namn som kan användas i det här samarbetet. Även FIFA-domaren Markus Strömbergsson, Anders Markström, Calle Barrling och Tore Lennartsson finns till förfogande.

Kursen kommer att ges på halvfart under två terminer och är på 30 högskolepoäng fördelade på fyra 7,5 poängskurser. 30 studenter kommer att ges plats.

– Det har varit väldigt stort söktryck och vi räknar inte med några problem att fylla kursen. Det finns en helt ny målgrupp och speciellt ser vi att många kvinnor har sökt, säger Söderström.

För Gefle IF:s del var det inga tveksamheter om att gå med i samarbetet.

– Det känns helt naturligt och vi är mycket nöjda, säger GIF:s klubbdirektör Eva von Schéele-Frid.

Nästa höst startar den allra första tränarutbildningen på högskolenivå i Gävle och ett år senare tar det första gänget examen.

Mer läsning

Annons