Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Huge förlorade efter förlängning

Ex-allsvenska Hammarby vann damturneringen i Tidningscupen.
Trots en heroisk insats av Huge i finalen.
– I morgon eller i övermorgon kanske vi känner oss jäkligt nöjda. Men vi får sparka i gruset ett tag, säger Hugetränaren Anders Markström.

Annons

Huges målvakt Matilda Åström visade varför hon var och nosade på F17-landslaget förra säsongen, när hon höll välmeriterade Hammarby mållösa länge och väl i damfinalen.

Ja, ända tills det återstod 43 sekunder av den fem minuter långa förlängningen som tog vid efter de ordinarie 25.

Och det var inte så att gästerna från Stockholm saknade chanser.

Benparader, frilägesräddingar, stenhårda skott som mirakulöst touchades via stolpen och ut... Vi räknade till åtminstone ett dussintal avancerade räddningar av tjejen som även är landslagsmässig inom friidrotten, då inom slägga och diskus.

– Jo, det var jobbigt, sade Åström apropå arbetsbördan.

Men det höll alltså inte hela vägen. När alla åskådare mer eller mindre räknade med att det skulle gå till straffar klappade Lina Thenor Ström in matchens enda mål från distans.

Otagbart, trots att Matilda Åström sträckte ut sig i sin fulla längd.

– Det var en tåpaj i hörnet, stolpe in – inte så mycket att göra, konstaterar hon.

Hon var inte den enda i Hugelaget som hade svårt att hålla tårarna borta efter slutsignalen.

För Huge hade ju sina egna chanser att upprepa fjolårssegern i Tidningscupen (vi har felaktigt skrivit att AIK vann, men så var det ju inte).

50 sekunder in på förlängningen hade exempelvis Hanna Lindqvist ett fräsande skott som Hammarbykeepern Emelie Ekman fick en tå på. Och tidigare hade Malin Qvarnström och Jessica Backman varsitt friläge.

– Det var verkligen en målvakternas match, säger Anders Markström, som dock inte var överraskad över sin egen keepers kapacitet.

– Hon är en vinnare. Ju viktigare matchen är, desto bättre är hon.

Huge är bevisligen ett bra inomhuslag. De tre senaste gångerna klubben varit med i Tidningscupen har laget gått till final och i Bilma Cup har man tre raka segrar.

Kan ni känna glädje över att ni ändå pressade ett lag som Hammarby?

– Ja, det tycker jag. En eloge till tjejerna som bara sliter, säger Matilda Åström.

Näst bästa gästrikelag blev IFK Gävle, som fick stryk mot Hammarby i semin, 2–5.

Och IFK-tränaren Jocke Carlson fick medge att det var rätt lyckat, även om han själv inte hade förordat en medverkan i Tidningscupen.

– Nej, det var tjejerna som ville vara med och då blev det så. Men jag ångrar det inte. Vi har gjort en bra turnering och är nöjda.

Det var fyra år sedan IFK Gävle senast var med i cupen.

Varför?

– Jag är mer inriktad på utomhusfotboll och det här kommer lite i fel läge, när vi styrketränar mycket. Det blir en skaderisk. Förra gången var tio tjejer sjuka på träningen måndagen efter, jag får hoppas att det inte blir likadant nu.

HUGE–HAMMARBY 0–1 (0–0 vid full tid)

Mål: 0–1 (29.17) Lina Thenor Ström.

Mer läsning

Annons