Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IFK Gävle erbjuds friplats i division 1

Ett telefonsamtal från Svenska fotbollförbundet fick fart på IFK Gävle i går.

Det finns en plats öppen i division 1 norra damer – den platsen erbjuds nu till IFK. Senast måndag ska ett svar lämnas.

Annons

– Rent sportsligt har jag redan tackat ja. Nu ska styrelsen säga sitt om föreningen har råd med den extrakostnad som blir för längre resor, säger IFK-tränaren Jocke Carlson.


Han har hela vintern förberett sig och tjejerna för en ny säsong i division 2 tillsammans med de övriga gästrikelagen Huge, Stensätra och Strömsbro. Bredden är okej i damfotbollens Gästrikland men toppen har saknats och sedan IFK åkte ur damettan för många år sedan har inget lag kunnat ta sig tillbaka.

Nu kan den tiden vara förbi. Bara ett ja tack till förbundet krävs för att IFK-damerna får spela i den norra damettan. En av två serier under allsvenskan.

– Klart att det här är en jättechans att få in Gästrikland på damfotbollskartan igen. Visst har vi en ung och orutinerad trupp men det finns massor av energi i det här gänget och tjejerna är verkligen både ambitiösa och seriösa. Därför har vi redan sagt ja på de sportsliga grunderna, säger Carlson.

Men det finns andra aspekter också. I stället för att som längst åka till Örebro två svängar under säsongen är det resekostnader för betydligt större geografiska avstånd. Det blir långa resor norrut där besök i Umeå, Örnsköldsvik och Skellefteå står på programmet.

– Det är klart att vi måste räkna på det och det är styrelsens uppgift att titta om det finns ekonomi till det. Vi har till måndag förmiddag på oss innan vi ska lämna ett besked.

Nu var IFK inte det första alternativet att ersätta Danmarks IF som hoppade av för två veckor sedan. Men just ekonomin har fått i tur och ordning Mariehem, Stuvsta och Assi att inte hoppa på division 1-tåget. De här tre klubbarna var först i kön där Mariehem och Stuvsta spelade i kvalserien till ettan men misslyckades medan Assi var poängmässigt det bästa laget i alla division 2-serier.

– Och vi var tvåa där och fyra totalt på listan. Därför fick vi nu frågan, förklarar IFK-tränaren.

Om IFK tackar ja vet han också om att förutsättningarna ändras en hel del tidsmässigt. Division 2 startar den 30 april medan division 1 har sin premiär den 16 april. Det är om bara två veckor.

– Det är snabba bud och rent fotbollsmässigt skiljer det förstås också en hel del. Men det är en drömchans för tjejerna att utvecklas enormt mycket och bara att få chansen att spela 22 i stället för 18 matcher under säsongen är jättebra. Vi kanske skulle behöva tre-fyra nya tjejer för att bredda truppen. Jag hoppas att resten av damfotbollsgästrikland kan ställa upp på det här, avslutar Carlson.

Det finns ingen sista övergångsdatum för amatörfotbollen utan det tar en vecka för en spelare att bli klar.

Mer läsning

Annons