Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IFK tog chansen – men har de råd?

Tre lag vågade inte ta den ekonomiska risken och tackade nej till spel i dam-ettan.
Men IFK Gävle sa ja – trots att föreningen var nära konkurs i vintras.
– Chanserna ökar till större sponsorintäkter i ettan och det utgår också ett ekonomiskt bidrag från elitföreningen damfotboll, säger IFK:s ordförande Göran Ersmarker.

Annons

Med skulder på en halv miljon kronor förlängde kultur- och fritidsnämnden IFK Gävles avbetalningsplan från 12 till 32 månader i december förra året.

– Vi har skaffat oss kredittid och det är viktigt att tala om att vi inte begärt att få skulderna avskrivna. Sedan den här uppgörelsen kom till har vi betalat i tid och det tänker vi fortsätta att göra, säger IFK:s ordförande.

Sedan frågan kom i torsdags tog tränaren Jocke Carlson ett sportsligt beslut om han och tjejerna var redo för division 1 trots den snäva tidsmarginalen. Serien startar om två veckor.

I lördags satte sig styrelsen ner och pratade den ekonomiska aspekten och dessutom det organisatoriska där det skiljer en del mellan divisionerna.

– Det är klart vi väldigt noggrant diskuterade igenom den här saken innan vi tog beslutet. Det är ju främst rese- och boendekostnaderna vid de långa bortamatcherna som kommer att bli större. Vi har tittat på hur det skulle se ut och kommer bland annat att ändra sättet att resa på. Det blir bland annat mindre bussar. De ökade utgifterna måste kompenseras och där ser Ersmarker möjligheter på bland annat sponsorsidan.

– Med spel i en högre serie så ser vi en bra möjlighet att få in nya sponsorer. Jobbet med det är redan påbörjat och det är en förhoppning att det ska ge resultat. Det kommer också ett ekonomiskt bidrag från elitföreningen damfotboll. De pengarna kommer också att gå direkt till verksamheten.

Precis som tränaren Jocke Carlson tycker även IFK:s ordförande att organisationen runt omkring laget är det största hotet. Med spel i division 1 ökar de kraven också.

– Det är aningen klent på den sidan och vi saknar fyra-fem personer som kan jobba med den biten. Men det är tufft att få folk att ställa upp ideellt. Men vi ska jobba vidare med den biten också och vi har en väldigt positiv känsla.

Mer läsning

Annons