Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jublet som Hofors har väntat på i 29 år

Det här vrålet har Hofors AIF väntat på sedan 1982.

Det var då laget åkte ur division 3 och har sedan dess huserat i Gästriklands olika lokalserier.

– Det här behöver hela Hofors. Hela samhället. Titta bara vilken grym publik vi har, säger tränaren Jerry Haaranen efter 5–1 mot Österfärnebo och en plats i trean nästa säsong.

Annons

Han är hes, han är överlycklig och framför allt är han stolt. Slutsignalen i matchen mot Österfärnebo var bara en formalia där Hofors efter en nervös första halvtimme körde över sitt motstånd.

0–1 efter fyra minuter gav lite gummiben i hemmalaget. Men 1–1 kom minuten efter och två snabba mål efter en knapp halvtimme blev proppen ur.

– Vi hade snackat mycket om det mentala. Ändå blev det så påtaligt nervöst. Men det grejade ju sig. I andra halvlek ville vi mest att det skulle komma en slutsignal så vi fick jubla, sa HAIF-tränaren.

Några minuter innan slutsignalen hade de vita tröjorna med texten som förkunnade att Hofors ska spela i division 3 2012 kommit fram. Jerry Haaranen och hans lagledarkompisar på bänken stod och stampade innan det stora jublet och kramkalaset bröt ut.

– Det här hade jag aldrig trott efter fem omgångar i våras när vi hade startat så trögt. Men vilka killar vi har i laget och alla är så proffsiga. Jag har varit runt i en hel del klubbar men aldrig tidigare varit i en där allting har skötts så målmedvetet och bra som här. Från styrelsen och ner till materialförvaltaren, säger Jerry.

Det har saknats tidigare och det har inte varit kvar särskilt mycket från det glada 70-talet då Hofors var distriktets mesta division 3-klubb. Alltid ett lag att räkna med i den nationella serien. Då var det ju till och med så att trean motsvarade dagens division 2.

Några ”gubbar” finns det kvar som alltid går på matcherna och med rätta tyckt att det var bättre förr. Vi hittar Leif Sundqvist och Per-Anders Ling vid korvkiosken precis bredvid den nya konstgräsplanen på Stålringen. Båda två var med som spelare under hela 1970-talet.

– Det känns så otroligt bra att det här gänget nu får chansen att spela i trean. Och titta får du se – alla grabbar är härifrån samhället. Det är bara Danish Ali som bor i Sandviken som inte är Hoforsgrabb, säger Leif med stolthet i rösten.

Han har sett matcherna i serien den här säsongen. Såväl hemma som på bortaplan. När det spelas på Stålringen är det kiosken som gäller där det ska krängas korv och kaffe. Han har ett stort HAIF-hjärta.

Just den här eftermiddagen var det dessutom extra mycket att ta tag i. Att laget spelade för att vinna serien lockade långt över 300 personer till idrottsplatsen.

– Fantastisk roligt. Så här mycket folk på fotboll i Hofors har jag inte sett på år och dag, summerar Per-Anders Ling samtidigt som han och Leif tittar på den där lagbilden från tidigt -70-tal där båda finns med som spelare.

Som allra bäst var Hofors med och slogs om seriesegern i mitten av 1970-talet men kom tvåa efter Östersund. Men epoken och eran tog slut 1982 när det blev respass till lägre serier. Där har Hofors varit tills nu när 29 års väntan är över.

– Jag är säker på att det här laget med några förstärkningar kommer att klara sig bra. Kan Hille och Sjötull göra det inne i Gävle kan vi göra det här. En kommun i Hofors storlek ska förstås ha ett lag i minst division 3, säger Leif.

Nya konstgräset ger också bra förutsättningar att träna och förbereda sig.

– Ja, tänk om vi hade haft det så. På den tiden fick vi träna på grusplanen där nere och leta gräsytor på våren, sa Per-Anders.

Samtidigt firade hela laget mitt på Stålringens gräsmatta. Där var skytteligavinnaren Danish Ali som sprutade Pommac och där var extremt duktige Salum Sané som tog emot medaljen för förstaplatsen av förbundets Lasse Karlsson. Lagbilder knäpptes och blommor delades ut.

Tränaren Jerry Haaranen kunde till slut lova att stanna kvar nästa säsong också.

– Ja, det tror jag. Om jag har grabbarnas förtroende så kör jag på nu när det blev trean. Vi behöver såklart fem-sex nya namn och där har vi redan startat jobbet. Men det viktigaste kanske är att behålla de killar vi har. Jag vet att det finns intresse för några från både Sandviken och Falun.

Men i går var det ingen som pratade om det.

Det var ju fest. I hela Hofors...

HOFORS–ÖSTERFÄRNEBO 5–1 (3–1)

Målen: 0–1 (4) Marcus Lundell, 1–1 (5) Lamin Sanyang, 2–1 (27) Salum Sané, 3–1 (29) Alija Muminovic, 4–1 (53) Danish Ali, 5–1 (60) Danish Ali.

Domare: Mikael Friberg, Gysinge.

Hörnor: 14–0.

Publik: 325.

Mer läsning

Annons