Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan nyförvärven skjuta IFK-damerna till säker mark?

Med en poäng och minus 48 i målskillnad har IFK Gävle närmast varit en slagpåse under första halvan av säsongen i norrettan. Men det ska det bli ändring på nu – i alla fall om man frågar nyförvärven Ro Hernandez och Jamie de Araujo.

– Ge oss fyra matcher så är vi ikapp, säger Jamie de Araujo från USA.

Annons

Historien bakom har ni hört talas om. Det tilltänkta nyförvärvet från Kvarnsveden, Kimberly Boulous valde bort IFK Gävle och gick till Bollstanäs istället.

Men istället för att lämna IFK i sticket började hon höra sig för bland sina vänner på Facebook om det fanns några som kunde tänka sig att spela för klubben. Och det nappade direkt.

I onsdagsnatt anlände 26-åriga Ro Hernandez – från Madrid men landslagsspelare för Puerto Rico – och 23-åriga Jamie de Arauio till Sverige för att spela fotboll med IFK Gävle i nästan tre månader framöver. Redan dagen efter, i torsdags, hann de med att träna med sitt nya lag för första gången. Det tog inte lång tid för Hernandez (som kan spela både mittback och anfallare) och de Araujo (renodlad anfallare) innan de märkte skillnad på den fotbollsvardag de är vana vid i USA och den som finns i IFK Gävle.

– Det är mer taktik men också teknik här, säger de Araujo innan Hernandez kommenterar.

– Framför allt så tycker jag att på träningen här så är det mer bam, bam, bam. Alla övningar görs i högt tempo medan det är mycket onödig väntan i USA.

Båda två spelar i vanliga fall i den nästhögsta ligan, WPSL, i USA och tillhör just nu för två olika lag i San Francisco. Men nu är den säsongen över så både Hernandez och de Araujo – tillsammans med Samantha Brand som kommer på söndag – bestämde sig för att ta möjligheten att få spela fotboll i Sverige.

• Hur kommer det sig att ni bestämde er för att göra det här?

– Jag har alltid velat åka till Sverige och nu när serien är slut och den här chansen dök upp så bestämde jag mig för att ta den. Sen vill jag lära mig svenska och upptäcka den svenska kulturen, säger Ro Hernandez.

För Jamie de Araujo är det mest kärleken till sporten som fick henne att ta beslutet.

– Fotboll är kul helt enkelt. Jag har inte spelat fotboll på en så här hög nivå tidigare och jag vill se hur långt jag kan gå som fotbollsspelare. Det är ju ändå varje liten fotbollstjejs dröm att få spela fotboll utomlands.

Av de båda spelarna är det Ro Hernandez som har de största meriterna och för att bara vara 26 år gammal har hon samlat på sig ett imponerande CV. Hon har som ung spelat i Spaniens landslag och är nu lagkapten i Puerto Ricos landslag – dit hon blev värvad.

– Ja, jag blev faktiskt rekryterad dit. Min mamma är från Puerto Rico och jag kände så att ta en timmes flyg till en paradisö istället för åtta timmar hem till Spanien. Dessutom är det mer utmanande att spela med Puerto Rico. Dom räknar inte med att vi ska vinna våra matcher så när vi gör det är det väldigt stort.

– Jag har även upplevt mitt största ögonblick som fotbollsspelare när jag som enda målskytt avgjorde vårt möte mot Trinidad och Tobago med huvudet. Det var riktigt skönt och det finns på youtube, berättar Hernandez stolt.

Förutom landslagsspelet har hon också hunnit med att avverka spel i spanska, amerikanska, ryska, polska och ukrainska fotbollsligor.

Men hon har fått jobba i motvind och började egentligen inte att spela fotboll utomhus förrän hon flyttade till USA i 16-årsåldern.

– Även om det börjar bli mer populärt och tillåtet nu så har det inte varit tillåtet för tjejer i Spanien att spela fotboll. Så jag började att spela futsal i små inomhushallar. Ville jag spela riktig fotboll fick jag spela med brorsan och hans tjejkompisar eller bara spela med killar. Så fotboll utomhus kom med flytten till USA.

Just det där med hur man ser på kvinnor som spelar fotboll i Spanien har varit ett problem för Ro Hernandez men hon berättar att det mer har blivit av en drivkraft och att det nu är en stor del av hennes personlighet.

– Fotboll är allt jag vet. Kan jag inte spela fotboll vill jag vara fotbolltränare. Jag vill visa att alla har haft fel om mig. Inte ens min familj vill att jag ska spela fotboll.

För IFK Gävle ska alla tre nyförvärven i alla fall få spela fotboll – och helst bra också. Jumbon har nu tio poäng upp Rågsveds som ligger ovanför nedflyttningsstrecket men det ska inte vara några problem. Åtminstone inte enligt Jamie de Araujo.

– Vi har elva matcher kvar att spela för och vi ska vinna allt. Jag är här för att vinna!

Mer läsning

Annons