Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långt till seriestart – men klubbarna tränar för fullt

Nu har förmodligen de flesta lagen kommit igång med vad man kan kalla ”världens längsta försäsong”. De flesta lag har lite drygt fem månader till seriestart om inte längre.

Annons

En långtråkig tid med diverse alternativa träningsvarianter förekommer ute i klubbarna.

IK Huge är dock ett lag som valt att inte delta i några inomhuscuper och startar därför träningen den 23 januari. Ett koncept jag provade i Hille förra säsongen och som jag tycker föll väl ut. Det ger sugna spelare när träningen drog igång och ”bara” en månad till träningsmatcherna. Har pratat med Anders Rinnström, Kungsgården och Jerry Haaranen, Hofors, och kollat hur de lagt upp träningen som nykomlingar i trean.

Hofors har inte ökat ut träningsdosen sen förra säsongen utan kör på fyra gånger i veckan med tre inomhuspass och ett pass på Gävle Fight Club. Jerry räknar med att komma ut på fullstor plan i februari.

Kungsgården tränar för tillfället två gånger i veckan tills inomhuscupernas tid är förbi. Mest fokus på inomhusspelet och lite uppbyggnadsträning. I februari kliver man upp till tre gånger i veckan med två pass på Jernvallen (1 pass med halv plan och ett med helplan) samt ett pass med styrketräning. Dessa träningar avslutas med diverse idrotter för att utveckla gruppen samt att göra något annat då försäsongen är så lång. Kungsgården har också bokat in sig för elva träningsmatcher. Detta och träningsmängden är ett steg vassare sen förra säsongen.

Ett läger på Åland är också inplanerat till månadsskiftet mars–april. Anders avslutar med att säga:

– Vi i KSK har alltid haft ett upplägg som gått ut på att det är kvalitet som är det viktiga när det kommer till träning och inte kvantitet. På vår nivå är det viktigt att spelare och ledare har tid med familj och annat om det ska fungera optimalt.

– En lagom mängd träning innebär sugna fotbollsspelare på varje pass!

Instämmer helt med en gode Rinna.

Damfotboll på Engléns Åkern? Gestrike-Hammarbys starke man Robin Glögger låter meddela att G/Hammarby planerar att starta ett damlag i fyran. Man räknade in omkring 25 spelare i laget vilket man trodde skulle bli kämpigt. Men dessa farhågor kunde ganska snabbt läggas åt sidan då det dök upp 40 (!) till träningarna. Många av dessa har tidigare spelat seriespel med en del rätt högt upp i seriesystemet.

Mera damfotboll. Årsunda IF genom Tord Eriksson (damansvarig i ÅIF:s sportkommitté) har ambitioner att ha två lag i seriesystemet. Ett lag i trean och ett i fyran. Huvudtränare blir Tomas Larsson. Han får hjälp av Catrine Larsson, fystränare, och Patrik Andersson som assisterande tränare.

Alla spelare från ifjol säger sig fortsätta och man har även fått ett tillskott i Ida Bergman (Högbo) som återkommer efter några års frånvaro. ÅIF Dam stänger dock inga dörrar för fler fotbollsintresserade tjejer.

IK Sätra dam har startat igen och meddelar att det är full fart på träningarna och att det finns lite nya ansikten som visar upp sig. Första prövningen var Bilma där man blev utslagna på målskillnad och man tar nu nya tag inför Tidningscupen.

BJÖRN ENGELAAR

Mer läsning

Annons