Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Martin tar Markus plats i toppfotbollen

När Markus Strömbergsson tar ett steg tillbaka tar domarbrorsan Martin ett steg i motsatt riktning.

Han har uppgraderats internationellt och var straffområdesdomare när Real Madrid slog Ajax i Champions League i onsdags kväll.

Kanske tar han också brorsans plats som proffsdomare.

Annons

Direktiven till de domare som dömer i Uefas turneringar är stenhårda. De får inte prata om sina insatser eller upplevelser från matcherna med media.

Real Madrid vann hur som helst med 4–1 i Amsterdam efter ett hattrick av Ronaldo, hans första i Champions League.

Huvuddomare var Jonas Eriksson, och för Martin Strömbergsson väntar fler internationella uppdrag den närmaste tiden – i första hand ett EM-kval för P19-landslag i Bosnien i nästa vecka. I bagaget har han två lyckade Champions League-kval, i Nordirland och Azerbajdzjan, plus tre U21-landskamper.

Brorsan Markus gör tvärtom. Efter EM kände han att det var nog, ville fokusera på familjelivet, och gör nu sin sista höst som proffsdomare. Efter årsskiftet återgår han till jobbet på socialtjänsten i Gävle, men fortsätter döma i allsvenskan.

Så när brorsan trappar ner så trappar du upp?

– Vi är i olika faser i livet, men visst, så kan man väl säga. Jag förstår hans beslut, han har ändå fått uppleva så mycket medan jag är relativt ny i de här sammanhangen. Och han har tre barn medan jag bara har en dotter som fortfarande är väldigt liten.

Vad är de närmaste målen som domare?

– Dels att få vara skadefri, det är faktiskt en väldigt viktig del med tanke på de problem jag haft tidigare. Och sen hoppas jag kunna vara en av kandidaterna till att bli proffsdomare på sikt, förutsatt att fotbollförbundet fortsätter den satsningen.

Det finns sex professionella fotbollsdomare just nu i Sverige, och en plats blir ledig när Markus tackar för sig. Martin är för närvarande den ende av de svenska Fifadomarna som inte dömer på heltid.

Martin Strömbergsson vet själv vad han behöver för att fortsätta utvecklas – fler matcher.

– Det är bara mitt andra ordinarie år i allsvenskan så i första hand handlar det om att bli etablerad. Jag är bara 35 år, så jag har inte så många matcher med mig ännu.

Trots den stundande nedtrappningen fanns Markus Strömbergsson ändå med som straffområdesdomare när Stefan Johannesson dömde Liverpool–Udinese på Anfield Road i går kväll.

Och för Martin lär det bli många fler matcher framöver.

Mer läsning

Annons