Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oskar kan bli nr 1

Han är verkligen urtypen för en fotbollsmålvakt.

194 centimeter lång, riktigt spänstig, smidig och med snabba reflexer. Men Gefle IF:s 16-åriga jättelöfte Oskar Larsson stod sin första match för bara tre år sedan...

I höst har han debuterat i det svenska P17-landslaget, tränar regelbundet med Mattias Hugosson och är månadens junior i september.

Annons

– Det har gått snabbt framåt och utan egentliga motgångar. Jag insåg ganska kvickt att det här var min grej när jag testade för första gången för tre säsonger sedan. Men jag vet också att det kan komma dippar, säger Oskar när vi står på Strömvallen och tittar på när GIF:s A-lag eftermiddagstränar.

När han på inrådan av pojklagstränaren Janne Sundberg inhandlade sina första målvaktshandskar den gången kunde han ändå inte drömma om just det här.

Han valde ju egentligen mellan att bli mittback eller forward.

Nu är han tredjemålvakt i GIF där han förutom någon enstaka U20-match har vaktat målet i det seriesegrande juniorlaget i division 5.

I helgen ska dessutom laget försöka ta sig till Juniorallsvenskan med en kvalmatch mot Piteå. Det skulle vara viktigkan t att ta steget upp – inte minst för Oskars egen utveckling nästa år.

– Jag tror det blir jättebra. Vi ska ju spela i fyran mot seniorlag och få den tuffheten som är väldigt nyttig. Skulle vi dessutom gå upp i juniorallsvenskan blir det mot snabbt och tekniskt motstånd på en hög nivå när det gäller matcher, funderar Oskar.

På träningsfronten kan han inte ha det bättre. Några gånger i veckan är han med A-laget och får samma behandling som Mattias Hugosson och Emil Hedvall när målvaktstränare Urban Oscarsson sätter igång. Det är både tufft, bra och lärorikt.

– Jag är snart 17 år och får redan träna ganska ofta i allsvensk miljö. Jag snappar hela tiden upp massor med bra saker både genom Urbans instruktioner och att titta på hur ”Hugo” och Emil gör, säger Oskar innan det är hans tur att drillas lite extra med skott, inlägg och diverse andra övningar.

Han tar självklart sin idrott på allvar och vill nå långt. Riktigt långt.

– Det är upp till mig själv nu hur jag ska ta tillvara på talangen. Jag ska i alla fall träna hårt och ge allt för att nå så långt som möjligt.

Förutsättningarna finns där både i talang, vilja och chansen att utvecklas i unga år. GIF-ikonen Mattias Hugosson är 37 år och gick en liten annan väg i sin karriär. När han var 17 år och började i sin moderklubb Valbo var det division 3 och 4 som gällde. Han provtränade visserligen med Brages juniorer innan det blev Forsbacka.

I GIF hamnade han 1998 när han fyllt 24 år.

– Jag har tålamod och vet att det tar lång tid att bli en bra målvakt, säger Oskar om den jämförelsen.

I mitten av september debuterade han också i det svenska P17-landslaget. Efter ett förberedande läger i Halmstad med nästan 80 utplockade löften födda 1994 kom Oskar med i det blågula lag som spelade dubbellandskamp mot Slovakien.

– Det var otroligt häftigt. Bara att gå in på planen och höra nationalsångerna och ta på sig landslagströjan. Lite pirrigt var det självklart men jag är nöjd med insatsen, säger Oskar som stod i matchen där Sverige vann med 2–1.

Han siktar på en fortsatt karriär i de svenska pojk- och juniorlandslagen i framtiden. Det är inte särskilt vanligt att någon norr om Stockholm-Uppsala blir uppmärksammad i såna fina sammanhang.

– Jag ska i alla fall till Bosön på ett nytt läger i december så får vi se sen vad det ger.

Mer läsning

Annons