Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Portin varnar för skräll i kväll

Nyligen fick han jubla över ett VM-guld i ishockey.

I kväll väntar nästa finnkamp – och då hoppas Jens Portin få se sitt land skrälla.

– Sverige är givetvis favorit, men ”vi” ska bjuda upp till kamp, säger Gefle IF:s finländske vänsterback inför EM-kvalmötet på Råsunda.

Annons

I mitten på maj tog Finland hem VM-guldet i ishockey efter 6–1 i finalen mot Tre Kronor – samma dag som Gefle IF spelade 0–0 hemma mot Djurgården i allsvenskan.

I kväll väntas Sverige ta någon form av revansch, då Finland står för motståndet i EM-kvalets sjätte omgång.

Men Jens Portin höjer ett varningens finger för sitt Finland.

– Sverige är i bra form, och visst slår Finland ur underläge. Men man vet aldrig, det kan hända oväntade saker, säger Portin.

• I idrotter som ishockey och friidrott är rivaliteten mellan Sverige och Finland mycket mer påtaglig. Vad beror det på?

– Jag tror det handlar om att vi ligger en bra bit efter Sverige i fotboll. I ishockey och friidrott är det mycket jämnare. Finland har inte nått EM eller VM i fotboll någon gång och genom tiderna befinner vi oss på en mycket lägre nivå än Sverige.

Finland har skrapat ihop sex poäng på fem omgångar så här långt, och fredagens 1–0-seger borta mot världens sämsta landslag San Marino är knappast något som skrämmer.

– Jag såg den matchen och Finland hade väldigt svårt att komma igenom köttmuren. Det gick knackigt och laget skapade inga riktigt heta chanser. Men mot Sverige kommer det att se annorlunda ut, säger Portin.

Matchen mot San Marino var också Mixu Paatelainens första tävlingsmatch som finsk förbundskapten.

– Landslaget genomgår en föryngringsprocess. Paatelainen försöker skapa ett spelande lag av alla unga spelare och det är klart att det kommer att ta sin tid innan allt sätter sig. Jag tror att det kommer att bli bra till slut, säger Portin, som både har mött och lirat ihop med flera av spelarna i kvällens finländska startelva.

– Roman Eremenko spelade jag med i Jaro (Portins moderklubb) 2005, och jag har även spelat mot honom som junior. Hans äldre bror Alexei har jag också mött och Niklas Moisander har jag spelat ihop med i U21-landslaget. Jag har ju även mött Djurgårdens Kasper Hämäläinen ett antal gånger, säger Portin.

I takt med den föryngring som sker har den 40-årige ikonen Jari Litmanen, av många ansedd som Finlands störste fotbollsspelare genom tiderna, fått kliva åt sidan. I höstas gjorde dessutom den 37-årige mittbacken Sami Hyypiä sin sista landskamp, och för bara drygt en månad sedan avslutade han sin spelarkarriär. I dag är han assisterande förbundskapten till Paatelainen.

– Finland ser nog det här som ett längre projekt och det blir ju naturligtvis väldigt svårt för dom att konkurrera med de främsta lagen i EM-kvalgruppen, säger Portin och tillägger:

– Men det ser bra ut för Sverige, de har goda möjligheter att nå EM.

Mer läsning

Annons