Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikens IF vill spela på gamla VM-arenan igen

Sandvikens IF fick en friplats i division 1. Nu presenterar klubben sin framtidsvision. Och redan kommande säsong vill klubben spela på Jernvallens gamla VM-arena igen.

– Vi behöver två konstgräsplaner för att kunna nå vårt mål, säger ordförande Peter Svensson.

Annons

SIF har sneglat mot division 1 ett tag, och hoppades nå målet under 2012, men när en plats blev ledig fick man chansen ”ett år för tidigt” – och höjer nu ribban ytterligare.

2014–2015 ska klubben ha nått upp till superettan och 2018 ska man vara etablerad där.

Samtidigt flaggar SIF för en ökad satsning på en damverksamhet med elitspel som mål samt att ha lag med i juniorallsvenskan och pojkallsvenskan elit.

– Vi ska, tillsammans med Gefle IF, vara huvudalternativet i distriktet för de spelare som vill satsa från och med 16-årsåldern, säger Peter Svensson.

Målsättningen är hög – och nu gäller det att få förutsättningarna som krävs för att komma ända fram.

SIF vädjar nu om att återigen få använda Jernvallens stora huvudarena, som fotbollen lämnade för den nya mindre med konstgräs 1991.

– Dels tror vi att det kommer att krävas större publikkapacitet i vissa matcher. Och skulle vi nå superettan så håller inte vår nuvarande arena, som tar 700 åskådare och har ett konstgräs från 2003, måttet. Sandviken behöver en arena för spel i toppen av division 1 alternativt superettan.

– Och även om det skulle byggas en ny läktare på bortre långsidan på den nuvarande arenan löser det inte problemet med att vi behöver vi två konstgräsplaner om vi ska ha möjlighet att göra den här satsningen. Trycket på träningstider är hårt redan nu, säger Peter Svensson, som tycker att läget är utmärkt för kommunen att göra en satsning nu.

– Både Sandviken och Sandvik firar 150 år nästa år, det vore väl perfekt att återinviga den gamla VM-arenan då.

• Har ni lagt fram er idé till kommunen?

– Vi har pratat lite löst och hoppas få till en träff inom kort och diskutera frågan mer ingående.

• Vad fick ni för respons?

– Ingen särskild så här långt, men vi hoppas som sagt.

• Hur mycket skulle det kosta att renovera Jernvallens huvudarena?

– Runt sju, åtta miljoner kronor grovt räknat – nytt konstgräs, nya stolar på huvudkläktaren och lite annat renoveringsarbete.

Samtidigt som SIF i går redovisade sina tankar kring framtiden presenterades också den nya tränarkonstellationen, som kommer att bestå av fyra personer: Tony Andersson (huvudtränare), Mats Axelsson, Anders Boman och Johan Forslöf.

– Det är killar från juniorlaget som nu tar klivet upp. För att vi ska nå den kvalitet i träningarna som vi vill måste organisationen spetsas till, säger Peter Svensson.

– Jag kommer att ha fortsatt huvudansvar, sedan kommer de andra att ha vissa speciella ansvarsområden som vi ska arbeta fram, förklarar Tony Andersson.

SIF jagar just nu även följande nyförvärv: en försvarare, två mittfältare och två anfallare.

– Det ska vara spelare som passar in och gör laget vassare, säger Peter Svensson, som ännu inte har några namn att presentera.

Däremot har succémittbacken David Svanberg skrivit på ett nytt flerårskontrakt.

– Den nya satsningen bidrog absolut till att jag stannar kvar, säger Svanberg, som blev bäste målskytt i laget den senaste säsongen med åtta mål.

Mer läsning

Annons