Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SIF-bekanting på väg bort från Åland

Förre SIF-spelaren Marcus Olofsson är på väg bort från IFK Mariehamn.

Intresse finns från superettan och Island – men helst vill han till allsvenskan.

Mathias Wiklöf, som gjorde en succésäsong, blir dock kvar på Åland ett år till.

Annons

Olofsson, med en säsong i Sandvikens IF bakom sig (2008), avslutade nyss sin fjärde raka säsong i åländska IFK Mariehamn. Som tangerade klubbrekordet och blev fyra i finska ligan.

– Alla är jättenöjda, men samtidigt finns det en liten bitterhet. Vi var bara två poäng från att säkra en plats i kvalet till Europa League, säger Olofsson.

Mittfältaren, som hunnit bli 30 år, har ett utgående kontrakt. Han ska prata med Mariehamn om en eventuell fortsättning, men det mesta talar för att fyra år i finska ligan får räcka.

– Jag är lite lockad av att komma tillbaka till mina hemtrakter. Men jag är öppen för allt. Klubbar i superettan har hört av sig, och en klubb i Islands högsta liga, berättar Marcus Olofsson.

En återkomst till SIF är inte trolig. Dels för att Tony Andersson, tränaren, anser sig ha det välbeställt på mittfältspositionen. Dels för att Olofsson vill spela på en högre nivå än division 1.

– Men jag utesluter inget, säger han, och detsamma säger Tony Andersson också.

Helst av allt vill han spela i allsvenskan. Olofsson tillhörde Gif Sundsvall 2002–2003, när medelpadingarna var i högsta serien, men fick ingen speltid då. För ett år sedan provtränade han med Gefle IF.

– Men jag har inte pratat något med Pelle Olsson sedan dess, förklarar han.

– Skulle de höra av sig hade det varit väldigt intressant såklart.

Den andre ex-SIF:aren i IFK Mariehamn är Mathias Wiklöf, 33, som under sommaren förlängde kontraktet över 2013. Wiklöf, som gjorde comeback för ålänningarna efter att ha spelat där även 2008, gjorde en kanonsäsong. Sex mål och fyra assist blev det, och en ny roll som "nummer tio".

– Ja, för första gången i min karriär fick jag spela som släpande anfallare. Jag har alltid spelat på kanterna eller som anfallare i ett 4–4–2-system, berättar han.

– Kul att man kunde göra sin bästa säsong när man har blivit gammal i fotbollssammanhang.

Han stormtrivs på Åland, och ser fram emot en ny säsong – som kan sluta i Europa trots allt. Precis som Gefle IF vann Mariehamn fair play-ligan och kan hoppas på att lottas in i Europa League.

GIF och Mariehamn möts för övrigt i en träningsmatch på Åland den 27 januari.

Annons