Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnans landslagsdröm blev sann – i Gävle

Det var i Sverige 1995 som den japanska framgångssagan tog sin början – och Homare Sawa VM-debuterade som 16-åring.
Japan spelade bland annat sin kvartsfinal i Gävle.
Nu spelar fotbollsikonen sitt femte VM-slutspel, men bäst minns hon det i Sverige.
– Det var mitt första och jag var bara 16 år. Då blev drömmen sann, säger 32-åringen.

Annons

På onsdag möter Homare Sawas Japan Sverige i VM-semifinalen i Frankfurt. Det blir andra gången i VM som länderna möts, första gången var just i Sverige 1995, i Västerås och Sverige vann med 2–0.

Homare Sawa fick bäras av planen på bår sedan hon knockats av den 38-åriga målvakten Elisabeth Leidinge. Med i det svenska laget var bland annat även Pia Sundhage och mittbacken Kristin Bengtsson.

– Jag kommer inte ihåg så mycket av matchen, vi vann, men gjorde ingen av våra bättre matcher. Jag minns att det under det VM:et pratades om Sawa – att hon var en talang utöver det vanliga, säger Bengtsson till TT.

– Sen har jag mött henne när jag spelade i USA, det måste ha varit 1998 eller 1999. Hon har en mycket stor spelförståelse, har på äldre dar tappat lite av kvickheten, men av det jag såg i lördags kompenserar hon det med att alltid stå rätt, säger Bengtsson.

– Hon behövs med sin rutin, många av de andra japanskorna är väldigt unga.

Sawa är den största fotbollsspelaren i japansk damfotboll genom tiderna. Hon var bara tolv år när hon spelade sin första ligamatch och i landslagsdebuten, 15 år gammal, gjorde hon fyra mål mot Filippinerna.

Under VM 1995 spelade japanskorna en av sina matcher i Gävle. På Strömvallen fick de stryk i kvartsfinalen av USA med klara 4–0 och Homare Sawa fick ingen speltid i den matchen.

Numera är hon är fortfarande ”the leading lady” i Japan. I gruppspelsmatchen mot Mexiko häromveckan gjorde hon hattrick.

– Hon är en ikon i japansk fotboll, hon exemplifierar den fotboll som vi vill spela, sade förbundskaptenen Norio Sasaki till Fifas hemsida före VM.

– Homare har förmågan att stjäla bollen av motståndarna och behålla den. Med boll är hon snabb och aggressiv. Det vore fantastiskt om folk upptäcker japansk fotboll genom henne, det är därför hon är kapten.

Sawa flyttade 1999 till USA för att spela för Atlanta i proffsligan.

– Det var tufft att anpassa sig till en främmande kultur och lära sig språket, säger Sawa till Fifas hemsida om flytten till USA.

– Men äventyret hjälpte mig att mogna. Jag utvecklades mycket även på planen, både tekniskt och fysiskt.

När den amerikanska proffsligan startade om vände hon tillbaka och spelade för Washington fram till i år då hon flyttade hem för att lättare kunna förbereda sig inför VM i Tyskland, hennes sista VM, men kanske inte sista mästerskap.

– Jag har inte bestämt mig om jag ska sluta efter VM eller efter OS nästa år.

Mer läsning

Annons