Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffa Norrlandstvåan väntar Strömsberg

Efter tre säsonger i norra Svealandstvåan tvingas nu Strömsberg att lira i norrlandstvåan. En säsong med mycket långa resor till bortamatcher varannan vecka och dryga kostnader, är vad som gäller under det kommande seriespelet.

Annons

Men spelare och ledare i Strömsberg är beredda att ta de tuffa förutsättningarna, som det innebär att möta Norrlands "storheter".

– Sportsligt blir det sporrande och mycket intressant. Men självklart blir det en svår prövning ekonomiskt, säger Strömsbergs sportchef Rickard Birkehorn.

– Vi kommer att jobba för att bortaresorna ska bli så trevliga upplevelser som möjligt för truppen. Mycket roligt också att alla i truppen ser framåt med positiv känsla inför den här säsongen. Sedan är det naturligtvis positivt att alla finns kvar i truppen från förra säsongen. Det är bara Simon Grudéus på grund av jobb och studier som inte kan spela den kommande säsongen, säger Birkehorn.

I gengäld har Strömsberg fått tillbaka mittbacken Kabba Langley och visst har Strömbergs "krokar" ute för att kunna förstärka med en målfarlig forwards och kanske en mittfältare i ersättning för Simon Grudéus.

Sedan några veckor tillbaka är spelartruppen igång med träningen. Hittills kör man konditionsträning utomhus och bollträning inne i Högbergshallen.

– Vi har kommit igång bra och alla ställer upp på våra träningar. Jag tror det här kommer att gå bra. En viktig del i vår verksamhet är att vi kan behålla den fina stämning och glädje som vi hade i truppen under de sex sista vekorna i höstas, säger chefstränaren Jonas Lindström.

Strömsberg var ju obesegrat under de sex sista spelomgångarna i den mycket tuffa divison 2 Norra Svealand.

När det gäller alla långresor, så har Jonas den här synen på hur säsongen ska genomföras.

– Naturligtvis är det redan nu mycket snack om hur resorna ska genomföras. Men det absolut viktigaste att komma ihåg – vi måste prestera i varje match, påpekar Lindström.

– Det blir väl en fyra, fem flygresor till matcher som ligger på längsta avståndet. Det blir också bussresor över dagen till Hudik, Härnösand och Anundsjö. Resor med övernattning kommer att behövas.

Alla ska också vara positivt inställda till matcherna i norrtvåan. Detta trots de långa resorna.

– Där uppe blir det nog mest spel på konstgräs och det är inget som bekymrar oss. Däremot kan det bli besvärligare för norrlagen när dom kommer ner hit och får spela på naturgräs, säger Jonas.

– Jag tror dock att det kan bli tuffare matcher. Historiskt så ska ju norrlagen spela en mer fysik fotboll än exempelvis i svealandsgruppen.

Hur ser du på den trupp du nu har inför "norrlandsäventyret"?

– Som jag sagt tidigare så har vi i det närmaste en intakt trupp jämfört med förra säsongen. Unga lirare som exempelvis Marcus Hägg, Gustav Ytterbom och Daniel Leino är unga utvecklingsbara spelare, som nu har ett år till på nacken. Det samma gäller Simon Jonsson, som redan förra säsongen var Strömsbergs bäste lirare, säger Jonas Lindström.

Just nu är det bara uppåt i truppen och nu sitter också säkerheten i högsätet. Därför hoppar Strömsberg av Tidningscupen.

– Ja, vi har ju vunnit cupen de senaste tre åren, men förra året åkte vi också på en tre fyra skador, där spelare tyvärr sedan blev borta flera veckor. Det var fot- och knäleder och ljumskar. Nu satsar vi på träning och träningsmatcher i stället.

I nuläget har Jonas 18 lirare i A-truppen och den ende som är ny jämfört med förra säsongen är mittbacken Kabba Langley. Enligt vad Sporten erfar så kan truppen komma att utökas fram till seriestarten i slutet av april.

Vad vet ni om era kommande motståndare?

– Det är inte mycket. Hudik var ju i samma serie den här säsongen. Men i övrigt får vi försöka att efterhand ta reda på vad lagen går för. Det är ju nya bekantskaper, säger Lindström.

– Men helt klart är det inga "skräplag" vi möter. Vi siktar väl på att vara ett mittenlag i Norrlandstabellen.

Den 20 april börjar seriespelet. För Strömsberg gäller då ett hemmamöte med Hudiksvall på LF-Arena.

Sören Åkerman

 

Mer läsning

Annons