Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA-succé i SIF

Två av tre britter floppade. Med amerikanerna har det gått bättre.

Andrew Stadler och Nermin Crnkic har snabbt gjort succé i SIF.

Men Sandviken är bara ett steg på vägen för de två jänkarna.

– Alla fotbollsspelare vill nå så långt som möjligt, säger den lille bolltrollaren Nermin Crnkic.

Annons

De hamnade först i lilla Färila. Andrew Stadler, 23 år från Washington DC, och Nermin Crnkic, bosnienfödd 18-åring från hockeynästet Grand Rapids i Michigan.

Den som tog dit dem var Börje Gustavsson, far till förre Hammarbytränaren Tony Gustavsson, som tidigare också varit chefsscout i Hammarby. Bland annat. Börje bor i Ytterhogdal, dit han plockade ett gäng brassar för ett par år sedan. Nu var det Färilas tur att få hjälp.

Men hälsingefyran var kanske inte riktigt vad Andrew och Nermin tänkt sig när de lämnade USA.

– Vi trodde att vi kanske skulle hamna i typ Stockholm. Färila var ett väldigt litet ställe, säger Andrew Stadler med ett leende.

Det blev bara tre matcher i Färila. Frågan var bara vart de skulle ta vägen sen. De provtränade både i Sundsvall och Brage, och Nermin körde en vecka med Gefle IF i slutet av juni.

– Tränaren där (Pelle Olsson) var intresserad men sa att de inte hade pengar att värva för just då. Men han skulle hålla koll på mig under hösten, berättar Nermin Crnkic.

– Fast just nu fokuserar vi bara på att spela bra här i Sandviken och hjälpa laget att ta klivet upp en serie.

Styrelsemedlemmen Svante Nordh, med rötter i Hälsingland, fick snabbt nys om de duktiga amerikanerna. SIF gav dem ett kontraktsförslag och två dagar att bestämma sig.

För Sandvikens del handlar det om löneutgifter på 15 000 kronor per spelare i månaden. Division 2 och uppåt räknas som professionell nivå och det är minimilönen man måste erbjuda icke EU-spelare för att de ska få arbetstillstånd.

SIF-tränaren Tony Andersson är imponerad av sina två amerikaner.

– De har en skön inställning, det är rakt på mål som gäller och vi har väl haft en tendens att rulla runt lite för mycket. Jag ska göra vad jag kan för att vi ska få behålla dem även nästa säsong, men om de fortsätter så här är det säkert någon klubb högre upp som norpar dem.

Nermin Crnkic blev matchens lirare, och gjorde ett mål och ett assist, när SIF slog Västerås med 3–2. Senast var det Andrew Stadler som presenterade sig med två mål när SIF bortavann mot Norrtälje med 3–0.

I morgon söndag väntar Sollentuna på Jernvallen i ännu en sån där match som Sandvikens IF måste vinna om man ska haka på Enköping i toppen.

Foto: Erik Illerhag

Mer läsning

Annons