Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi har kapacitet att vinna serien, helt klart"

På lördag drar det igång igen. Med halva säsongen spelad ligger Sandvikens IF tvåa i tabellen – två poäng bakom serieledande Enköping. Och även om tränare Tony Andersson inte ser sitt lag som favoriter är han klar på målsättningen:

– Nu går vi för att göra ett allvarligt försök på seriesegern.

Annons

Det har hänt mycket kring Sandvikens IF den här säsongen. För det mesta har det handlat om nyförvärv – SIF har tio stycken nya spelare den här säsongen – men också rykten om spelare som kan vara på väg ifrån klubben. Det senaste stoffet var att målvakten Tim Markström skulle provträna med Hammarby i Superettan.

• Det har varit tyst på den fronten. Hur gick det för honom?

– Han var ner och tränade med Hammarby och gjorde bra ifrån sig där men som det verkar får vi i alla fall behålla honom säsongen ut. Men sen vet man ju inte vad som händer. Fönstret har inte ens öppnat än men det känns som att vi får behålla honom säsongen ut i alla fall.

• Är det några fler spelare som andra klubbar är intresserade av i SIF?

– Filip Johanesson och Tobias Wanke tränade med Gefle för två veckor och jag har pratat med Pelle (Olsson) i veckan och det är möjligt att dom får träna mer med Gefle. Men det ser jag bara som något positivt för oss. Dom får träna med allsvenska spelare och kommer tillbaka till oss och kommer in med det tempot som finns där.

• Men med Gefles med alla skador och sitt spel på slutet, kan det inte vara så att Gefle vill värva Wanke och Johanesson i augusti nu?

– Jag har i alla fall inte hört något konkret. Men det är ju så att vi står ju naturligtvis inte i vägen för spelare i vår trupp som vill slå sig in i Allsvenskan om det skulle vara så.

Med spelare som kan försvinna upp till de högre divisionerna är det naturligtvis också viktigt för SIF att själva vara aktiva på marknaden. Och det behövs väl knappast några superlativ för att understryka att Sandvikenlaget har varit precis just det den här säsongen. Tillsammans med den pålitlige Mathias Woxlin är amerikanerna Nermin Crnkic och Andrew Stadler senast i raden av nyförvärv.

I din blogg skriver du att SIF "behöver hänga med i tiden men samtidigt värna om tradition och gemenskap." Kan man värna om tradition och gemenskap med en sådan omsättning av spelare?

– Många av spelarna kom tidigt i vintras så dom har ju varit med ett tag nu. Vi har väl en kärngrupp på ungefär 20 spelare som trivs bra här och fungerar som ryggrad. Sen har vi spetsat truppen med Jack (Sharples), Nermin och Andrew. Så det tycker jag men sen ska man veta att division ett och division två är tuffa serier. Klubbarna kräver mycket träningsmässigt, nästan lika mycket som klubbarna kräver av spelarna i Superettan, men ger nästan ingenting ekonomiskt. I Superettan får spelarna ändå tio- till femtontusen i månaden för fotbollen. tar man då inte en startplats på ett-två år är det lätt att man tröttnar. Därför blir det en stor omsättning bland spelarna på den här nivån.

Även om Tony Andersson berättar att han själv har sagt till truppen att han är tillfreds med hur den ser ut nu håller han ständigt koll på nya eventuella nyförvärv. Eller kanske snarare är det så att spelare och agenter håller koll på Sandvikens IF.

– Jag får fem, sex mail per dag från spelare och agenter och det helt olika vem det kan vara som hör av sig. Nu har vi bland annat kontakt med en svensk som har varit proffs i division ett i Norge. Honom håller vi på att scouta just nu. Men sen är det också en 20-årig colombian som ska ha spelat i högsta amerikanska ligan i tre säsonger. Då kan man tycka att han kanske borde ha hört av sig till Gefle eller IFK Göteborg istället, säger Tony Andersson med en fundering på sanningshalten i just det mailet.

Vad som än händer under transferfönstret i augusti känner i alla fall Tony nu att han har en bred trupp och han konstaterar även att bänkspelare i laget håller mycket hög klass för att vara division två.

• Är det bara vara positivt med en tuff konkurrenssituation?

– Det är det om man klarar av att handskas med det på rätt sätt. Det är inte alltid helt lätt och vi har en jämn och tuff trupp nu. Det är upp till mig att göra klart vad det är som gäller för spelarna. När det är så här jämnt i truppen är det handlar det ofta om spelarnas dagsform om vilka som får spela och inte.

Det är mycket som ser bra ut för SIF inför omstarten mot topplaget Gamla Upsala i division två på lördag. I helgen vann laget med hela 6–2 mot division två-laget Konyaspor och båda amerikanerna fick göra mål debuten. Så inte kan tvåan SIF klaga.

– Vi har en positiv känsla i laget och fick ett bra kvitto i senaste matchen mot Konyaspor. Nu ska vi bara komma tillbaka in i vårens spel.

• Ni är tvåa i tabellen? Är målsättningen avancemang?

– Helt klart, vi tror på det här men vi är inte några favoriter. Vi känner att vi har bra kapacitet i truppen.

Mer läsning

Annons