Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wallace knyter skorna för ännu en säsong

Han räddade Brynäs kvar i trean i fjol – och hade sedan tänkt sluta med fotbollen.

Men Wallace da Silva ändrade sig när vännen Carlos Santis ville få honom till Sjötull.

– Jag fick suget tillbaka, säger Wallace, som redan i lördagens premiär får möta sitt förra lag.

Annons

”Det perfekta slutet”. Först och främst i Brynäs IF, men även när det gällde hela karriären.

Så lät det efter att Wallace da Silva räddat nytt division 3-kontrakt åt Brynäs förra säsongen – tack vare vändningen i den avgörande kvalmatchen hemma mot Vansbro, där Wallace gjorde 1–0 i 20:e minuten och sedan 2–2-målet i 90:e som säkrade nytt kontrakt (han assisterade sedan även till 3–2 i 95:e minuten).

Men 35-åringen valde att förlänga karriären – i Sjötulls BK, föreningen som gått som en raket genom seriesystemet (från division 6 till division 3 på bara åtta år) sedan den bildades 2002.

– Carlos (Santis, Sjötulls tränare) ringde mig och frågade om jag skulle kunna tänka mig att spela ytterligare en säsong, i Sjötull. Vi är vänner sedan 2002 då jag kom till Brynäs första gången, och det är mycket tack vare den vänskapen som jag står här nu, säger Wallace da Silva och fortsätter:

– Samtidigt känner jag att jag har mer att ge. Jag har inte varit så här motiverad sedan jag flyttade från Brasilien år 2000. Och det Sjötull har gjort är riktigt imponerande.

Wallace da Silva flyttade till Sverige och Gävle 2001, efter att hans sambo Åsa Malmros varit i kontakt med GIF-tränaren Pelle Olsson.

– Jag träffade Åsa när jag spelade i Lyngby (Danmark) år 2000. Sedan kom jag till Gefle IF 2001 för att provspela. Det slutade med en säsong i klubben. Jag spelade med B-laget, men satt på bänken vid tre tillfällen i superettan.

Efter sex och en halv säsong i Brynäs, med en avstickare till Sandvikens IF på en och en halv säsong, kände Wallace att det var hög tid att avsluta sin tid i klubben.

Resorna till och från Måsberget (Brynäs hemmaarena) blev för påfrestande, främst med tanke på att han har en tvåårig dotter.

– Jag cyklade från Sätra till Måsberget och det blev väldigt stressigt och jobbigt i längden, säger Wallace, som nu får betydligt närmare till hemmet i Sätra då Sjötull håller till på Träffen.

Wallace är mest känd för sin målfarlighet inne i straffområdet. Under sina år i Brynäs gjorde han totalt 106 mål.

I Sjötull ska han visa att han är mer än en måltjuv.

– I Brynäs var jag en riktig target player. Här får jag en annorlunda roll, där jag blir mer delaktig i spelet. Sjötull ska vara ett spelande lag, precis som i fjol, säger Wallace.

På lördag väntar en minst sagt speciell seriepremiär hemma på Träffen. Vilket lag som står för motståndet? Just det – Brynäs.

– Det blir självklart extra speciellt, särskilt med tanke på att jag såg till att Brynäs hängde kvar förra säsongen, säger Wallace.

• Finns det någon i Brynäs som ser dig som en svikare?

– Nej, inte alls. Jag sa redan inför förra säsongen att det var min sista säsong i Brynäs. De var medvetna om det, och de kan inte vara besvikna på mig efter allt jag gjort för klubben. Nu är det bara Sjötull som gäller.

• Blir det här din sista säsong?

– Vi får se hur länge jag orkar och har tid. Så länge jag mår bra är det bara att köra på.

Säger Wallace da Silva och skiner upp i ett stort leende. Ett glatt humör – det tar han alltid med sig ut till fotbollsplanen.

Mer läsning

Annons