Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fotoelevernas bilder bidrog till Nepals hjälp

De tar snart studenten och valde att stötta Nepal genom att anordna en fotoutställning.
– Drömmen är att få in tiotusen kronor. Allt går oavkortat till Nepal, säger Sanna Tällberg, fotoeleverna.

När fotoeleverna som går sista året på Realgymnasiet skulle ha ett avslutande fotoprojekt med utställning kläckte Sanna Tällberg idén om att samtidigt göra något större av det hela, något för välgörenhet. Klasskamraterna tyckte att idén var bra.

Under cirka två månader har de elva eleverna arbetat individuellt med helt egna teman för sina fotoprojekt. Alltifrån drömfångare och balklänningar i vatten, till fiskar under ytan i Thailand har fångats på bild.

– Man fick välja tema efter vad man var intresserad av. Jag valde att göra en porträttserie för jag tyckte att jag fotat för lite porträtt, men ville samtidigt ta upp ett samhällsproblem, säger Sanna Tällberg.

Pengarna som eleverna får in på den vernissage som hölls på torsdagskvällen i Sjömanskyrkan går oavkortat till Föreningen för gatubarn i Nepals arbete.

– Vi planerade att skänka pengarna till Nepal redan innan jordbävningen. Jag har själv varit aktiv i föreningen så det kändes självklart. Det bästa är att man direkt kan följa var pengarna hamnar hos den enskilde individen, vilket kan vara svårt i en större organisation. Via sociala medier ser vi deras arbete och jag tycker de gör ett jättebra arbete, säger initiativtagaren Sanna Tällberg.

Efter jordbävningskatastrofen fokuserar nu Föreningen för gatubarn i Nepal sina resurser till återuppbyggnad och akut hjälp till de drabbade.

Pengarna som samlas in går oavkortat dit som hjälpen behövs just nu.

– Vi får hjälp av ett munkkloster att nå de byar som är värst drabbade. De skickar bilder på arbetet och kvitton, de är väldigt noga med att det blir korrekt, säger Eva Holmberg Tedert, grundare av Föreningen för gatubarn i Nepal.

Hon tycker elevernas initiativ är fantastiskt.

– När jag var i deras ålder så gav jag inte bort särskilt mycket utan behöll saker för mig själv, det är på senare år jag har insett hur väldans bra det är att dela med sig. Men de här ungdomarna har insett det redan nu. Och himla bra bilder är det också, säger Eva Holmberg Tedert.

Det är första gången fotoeleverna ställer ut på det här viset med insamling till välgörenhet.

– Det är kul att få avrunda studenten med något större än att bara hänga fotona på en vägg i skolan, säger Hanna Westerberg, som med sitt projekt fotat dubbelexponeringar med människor och natur.

LÄS ÄVEN:

I väntan på hjälp – nu kan du som läsare bidra