Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fotvården är guld för Erika

Gävleborg är ett av de landsting som ger patienter med hudsjukdomen iktyos medicinsk fotvård.

Det är Erika Helmersson glad åt.

– Det Eva gör är guld värt.

Eva heter Simonsson i efternamn och är distriktssköterska och medicinsk fotvårdare i Sandviken. Var fjärde till sjätte vecka går Erika Helmersson till henne för att minska risken för självsprickor.

Erika Helmersson är en av runt 500 i Sverige som har iktyos, ett samlingsnamn för medfödda, ärftliga hudsjukdomar som ger torr, sträv, förtjockad och fjällande hud.

För Erikas del innebär den att gammal hud släpper ojämnt när ny bildas vilket resulterar i att hon fjällar. Under fötterna får hon också tjocka hudskorpor som Eva Simonsson skär och slipar bort. Även om hon håller på i två, två och en halv timme så tycker Eva Simonsson inte att hon lyckas få bort all överflödig hud.

– Det är alltid otacksamt för henne och tacksamt för mig, säger Erika Helmersson.

Dessemellan filar och smörjer hon sina fötter själv. Iktyos innebär att det går åt en hel del hudkräm. Hon smörjer hela kroppen två gånger om dagen och delar av kroppen dessemellan. Hon äter också medicin, koncentrerad A-vitamin, för att göra huden tunnare och lindra problemen. Sjukdomen påverkar även hår och naglar och ögonen blir rödkantade som en följd av den.

Hon har fått svara på många frågor från barnens dagis- och skolkompisar.

– Men jag föredrar det framför att man tittar.

Annars tänker inte Erika Helmersson särskilt mycket på sin iktyos. Smörjandet och städandet är en del av vardagen och hon kan göra det hon vill om hon tar hänsyn till att sjukdomen gör att hon inte kan svettas.

1988 var hon med och startade Iktyosföreningen.

– Jag var elva år när jag träffade någon annan med iktyos för första gången.

Att träffa andra i samma situation betyder mycket, men föreningen har också blivit ett tillfälle att träffa nya vänner som har mer gemensamt än sjukdomen.

Fotnot: I kväll handlar programmet Barn på sjukhus på Barnkanalen om Jetesa som har svår iktyos.