Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FP förvirrat i jordbrukspolitiken

Lars-Göran Pettersson,

förbundsordförande LRF, om jordbrukspolitik i Sverige och i Europa.

Folkpartiet vill skapa ett fossilfritt jordbruk, skapa en mer levande landsbygd, fortsätta ha en politik för sunda och säkra livsmedel samt öka insatserna för miljöskydd och biologisk mångfald. Det är lätt att bejaka. Samtidigt vill Folkpartiet riva upp EU:s jordbrukspolitik.

Den ekvationen går inte ihop.

Många av åtgärderna som finns på Folkpartiets önskelista finansieras i dag av den gemensamma jordbrukspolitiken. En politik som Folkpartiet vill skrota. Man blir lätt förvirrad av partiets resonemang.

Antingen bygger det på ren okunskap eller helt enkelt en ovilja att föra en nyanserad debatt om utvecklingen av de gröna näringarna i EU.

Folkpartiet talar om jordbrukspolitiken som om vi vore tillbaka i 1980-talets debatt. Men idag finns inga kravlösa produktionsstöd kvar och överskottens tid är sedan länge förbi.

Många är de politiker som kritiserar jordbrukspolitiken. Få är de som överhuvudtaget bemödar sig med att ha en vision om hur EU:s livsmedelsproduktion ska utvecklas. Det handlar dessutom inte enbart om livsmedelsproduktion. Jorden och skogen är resurser som borde användas än mer om vi ska skapa ett långsiktigt hållbart samhälle.

Hur EU:s jordbrukspolitik ska se ut efter 2013 är en av EU:s stora frågor. För att svara på den frågan så krävs det en mer nyanserad och genomtänkt debatt än den som Folkpartiet vill föra.

Knapphet, begränsningar och osäkerhet kring resurserna vatten och energi, ökad konkurrens om marken samt konsekvenser av klimatförändringen och världens akuta behov av att minska hunger och fattigdom gör det särskilt viktigt med en väl balanserad jordbrukspolitik efter 2013.

Under de senaste decennierna har EU:s jordbrukspolitik genomgått ett antal reformer där marknadsanpassning varit ett ledord vilket är positiv för stora delar av jordbruket. Denna reformering kommer att fortsätta och då måste man ta hänsyn till de konsekvenser som det innebär.

Kan vi i Sverige acceptera att stora delar av jordbruket i skog- och bergområden avvecklas? Kan vi acceptera att den mat vi äter produceras någon helt annan del av världen? Kan vi acceptera att landsbygden och landskapet förändras och blir mindre öppet?~

Lars-Göran Pettersson,

förbundsordförande LRF

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel