Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fp ser tillbaka på framgångsår

SANDVIKEN
Folkpartiet kan blicka tillbaka på stora valframgångar i länet och tack vare detta finns i dag borgerlig majoritet i tre kommuner i länet - Ovanåker, Nordanstig och Bollnäs. Dessutom tog förbundets ordförande, Hasse Backman, plats i riksdagen.

Annons
Målet under mandatperioden blir nu att vinna så mycket att partiet i nästa val kan bli det ledande borgerliga partiet i länet.
Närmast riktas blicken mot EMU-valet i höst där folkpartiet stöder ja-sidan. En valrörelse som handlar om Sveriges roll i Europa.

Tillgänglighet i fokus
Vid årsmötet i Sandviken deltog Veronica Hedenmark, folkpartist från Dalarna. Hon pratade med anledning av att det i år är Handikappåret, ett år då tillgängligheten i samhället står i fokus.
Som funktionshindrad gav hon en bild över bristerna i samhället. Sedan hon kom i n i landstinget har hon tvingats till kontakt med 53 personer för att få sin vardag att fungera i samband med träffar och möten. Det gäller hissar, ramper, handikappanpassad toalett och allt som gör att en rullstolsburen ska kunna delta utan svårigheter.

Stora brister
Veronica Hedenmark belysta även skillnaden mellan funktionshinder och handikapp. Ett funktionshinder är något bestående, psykiskt eller fysiskt hinder. Ett handikapp däremot är relaterat till miljö. Som exempel tog hon en person med synfel som har glasögon, Synfelet är ett funktionshinder, men utan glasögon är personen handikappad.
I dag finns stora brister i tillgängligheten i vårt samhälle. Många gånger är det inte en fråga om resurser utan om brist på kunskap.

Blir diskriminerade
Dessutom blir handikappade diskriminerade i olika situationer.
- Det skulle helt enkelt krävas en diskrimineringslagstiftning som även tog upp funktionshinder, betonade hon.
Sju motioner behandlades på länsårsmötet som rörde så vitt skilda ämnen som sprit i handbagage på flygplan till neddragningar inom äldrevården.
Årsmötet hedrade också Nils-Erik Olsson, Söderhamn med Karl Staaf plaketten. Han har under många år varit den ledande gestalten inom partiet i Söderhamn.
ULF GRANSTRÖM