Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FP vill ge ungdomar lägre lön

Folkpartiet vill införa lärlingsanställningar i Sverige för att mota ungdomsarbetslösheten i grind.

Unga ska kunna ges begränsat anställningsskydd och lägre lön än dagens lägstalöner på arbetsmarknaden.

– Våra grannländer har det här och de har lägre ungdomsarbetslöshet, säger Björklund.
Måndagen är FP:s dag under Almedalsveckan i Visby. Partiets ekonomiska seminarium handlade om den höga svenska ungdomsarbetslösheten,
Björklund ser för höga trösklar mellan skola och arbetsliv samt för höga ingångslöner. FP vill införa en helt ny anställningsform i Sverige. Denna så kallade lärlingsanställning ska kunna fås både under och efter gymnasietiden, enligt förslaget upp till 21 års ålder.
Anställningen ska ha begränsat anställningsskydd och lägre lön än dagens lägstalöner på arbetsmarknaden.
Stegvis löneökning
I fråga om hur mycket lägre lön refererar Björklund till Danmark, där 18–19-åringar har ”halva lönen eller 40 procent” av fast anställdas nivåer.
– Men det bestäms av avtal, säger han.
TT: Men du tänker dig en trappa med stegvisa löneökningar upp till 21 år?
– Ja, det är väl det rimliga, svarar Björklund.
Han säger att lärlingsanställningar ska fungera som en slags visstidsanställning, med särskilt undantag från lagen om anställningsskydd. Om det krävs lagstiftning på området eller om det räcker med att arbetsmarknadens parter kommer överens vill Björklund ännu låta vara osagt.
– Jag tror i och för sig att en lagstiftning skulle skynda på.
Möjligheten att bli anställd under gymnasietiden ger enligt FP en fastare förankring på arbetsmarknaden, personliga nätverk och därmed lättare för ungdomar att få komma ut i arbetslivet.
Björklund understryker att det är bättre för en ung människa att ha låg lön än att ha socialbidrag.
– Det är själva kärnan i detta.
”Konstruktivt och intressant”
Han vet ännu inte vad övriga allianspartier tycker om förslagen.
– Jag har svårt att se att de skulle ha något principiellt emot det.
FP vill bland annat också att arbetslösa unga ska ha rätt till jobbstöd från första dagen samt sänkt gräns för starta eget-bidrag från 25 till 20 år.
Förslagen är dock långt från genomförande. Först ska de valsas igenom FP:s landsmöte i höst, därefter i alliansöverläggningar innan en eventuellt proposition kan läggas inför riksdagen.
Tomas Tobé, Moderat ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott, säger att han inte sett förslagen men att kampen mot ungdomsarbetslösheten är viktig.
– Folkpartiet kommer nu med ett konstruktivt och intressant förslag, säger Tobé till TT.