Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fråga Linda

Linda Dackell, hudvårdsterapeut, svarar på frågor om hudvård och skönhet.

Hej Linda!

Jag har nyligen själv börjat jobba med hudvårdsprodukter, och därför vill jag lära mig så mycket som möjligt. Så då känns du som rätt person att fråga. Först och främst, när det gäller rengöring av ansiktet – visst bör man tvätta sig morgon och kväll och smörja in sig efteråt? Jag har hört att huden blir i obalans om man smörjer in sig för mycket. Om man har fet hy, vilken sorts kräm är bäst då? Vad ska den ha för egenskaper? Vilka produkter använder du i ditt arbete? Har du provat aloe vera-produkter? Det är vad jag använder och jag är hur nöjd som helst. Vad tycker du om dem?

Svar: Hej Maria!

Vad kul att du har börjat jobba med hudvård, det är en spännande bransch.

Visst ska vi tvätta oss morgon och kväll och det är viktigt att vi har en rengöring som håller ett bra ph-värde. Återfukta ditt ansikte med en bra kräm som är anpassad efter just din hudtyp. Huden kan bara ta åt sig en viss mängd så man ska inte överdriva smörjandet. Men om du använder fel dagkräm för din hudtyp kommer huden i obalans. Om man har fet hy ska man inte använda mineraloljor och dylikt som täpper till huden, men gärna en kräm som innehåller mycket fukt och produkter som håller ett bra ph-värde och är talgbalanserande. Nej, jag har inte provat aloeprodukter. Det är en djungel där ute av produkter. Jag använder själv märket md formulation, som är en så kallad cosmeceutical (gränsar till läkemedel). Det är en riktig problemlösare.

 

Hej!

Jag är en kille på 19 år och har problemhy med acne. Jag tvättar mig varje dag och smörjer mig. Ändå är jag torr i huden och blir jätteblank under dagen. Vad ska jag göra?

Svar: Hej Jesper!

Jo, din hy är i obalans. Det låter som den är underfet och yt-torr. Du ska börja med en mild rengöring och en bra talgbalanserande fukt. Det är viktigt att du inte torkar ut hela huden, för då vill den producera mer talg, som är hudens normala smörjmedel. Peela gärna två gånger i veckan och om du klämmer din acne, gör det med papper, så du inte sprider den, och när huden är riktigt varm och mjuk så du inte skadar den. Har du fått riktigt grov acne krävs ibland mer aggressiv hudvård.

 

Hej Linda!

Jag undrar vad man ska använda för hudvård? Det finns ju en uppsjö av märken i handeln. Man blir helt förvirrad och alla säger olika!

Svar: Hej Johanna!

Visst finns det en del märken att välja på. Man ska veta att de som oftast jobbar över disken på affären inte är utbildade hudterapeuter och inte har så mycket kunskap om kosmetisk kemi och produkter. Jag tycker att det är bättre att gå till en hudterapeut och få reda på vilken hudtyp du har och sen använda produkter som är anpassade just för dig. Man får prova sig fram. Det är en smaksak och en kostnadsfråga. Det är bra att ha koll på vad produkterna lovar och vad de innehåller.

Med vänlig hälsning Linda

Har du en fråga?
Mejla skonasondag@gd.se