Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frågan om Strandbaden illa skött

SANDVIKENSandvikens kommun har hanterat frågan om Årsunda Viking och Strandbaden dåligt. Det anser Företagarna i Sandviken.

Annons
Kommunen kan inte skilja på arrende och entreprenad, hävdar organisationen bland annat.
- Vi har under lång tid fått påstötningar om att kommentera turerna kring Årsunda Viking och Strandbadens camping, säger Tomas Roslund, ordförande i Företagarna i Sandviken.

När föreningen hade styrelsemöte på tisdagskvällen togs den infekterade frågan upp.
Gefle Dagblad har flera gånger skrivit om turerna kring Årsunda Viking och Strandbaden. Senast i gårdagens tidning stod att Britt Marie Windemo för andra gången hoppat av som tilltänkt arrendator.
Företagarna i Sandviken poängterar att man inte blandar sig i vem som får bli entreprenör i Årsunda. Det är hanteringen av ärendet som är fel, menar man.
- Vi har en överenskommelse med Sandvikens kommun. Vi har fått löfte av politikerna att de ska sköta sig och att vi tillsammans ska verka för ett sunt och kreativt företagsklimat, säger Tomas Roslund.

Företagarna anser att tydliga och klara förutsättningar borde ha fastställts från början vid entreprenaden och arrendet av Årsunda Viking och Strandbaden.
När det gäller ett arrende, som det är frågan om vad gäller Årsunda Strandbaden, är kommunen inte formellt skyldig att tillämpa lagen om offentlig upphandling.
- Men även om lagen inte omfattar just arrenden borde kommunen ändå ha agerat som om den gjorde det. Kommunen har inte begått något rättsligt fel men etiskt sett har man betett sig illa.

I det förslag till avtal med Britt Marie Windemo som kommunen tagit fram står det att skötsel av vikingmuseet är en angelägenhet för kultur- och fritid. Från kontorets sida har man förklarat sig beredd att bidra till verksamheten där med sammanlagt 1,5 miljoner kronor på fem år.

Enligt Företagarna ska dock inget beslut finnas från kultur- och fritid om den frågan och kommunen kan inte teckna ett avtal på det viset. I så fall måste en regelrätt upphandling ske, menar Tomas Roslund.
Företagarna i Sandviken riktar också kritik mot kommunen för hur avtalen skrivits. Villkoren i det som Årsunda Uteckling hade att ta ställning till i maj ser annorlunda ut än det som Britt Marie Windemo erbjöds i november.

KARIN BERGKVIST