Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frågor och svar om 3G

GÄVLE
På en karta i förvaltningshuset hittar Lena Larsson 3G-mast nummer tio. Den är placerad i Valbo-Bäck och hennes hus ligger alldeles vid kanten av det strålningsfält som masten ger upphov till.

- Det känns olustigt, jag vill inte att den sätts upp. Det talas om tillväxt och tillväxt, men med tanke på all cancer som ökar är det klart att man funderar. Jag önskar att jag hade mer kunskap, säger Lena Larsson.
Hon var en av ett 60-tal åhörare som i går kväll sökt sig till kommunens förvaltningshus för att delta i ett seminarium om utbyggnaden av 3G-nätet. Efter två timmar av föreläsningar av representanter från departement och andra myndigheter släpptes ordet fritt.
Att bygga 3G-master innan hälsoeffekterna är klarlagda, är inte det att börja i fel ände? var en av frågorna som riktades till Monica Lövström, politisk sekreterare vid miljödepartementet.
Hon betonade att utbyggnaden rättar sig efter de gränsvärden som finns och att nätet kan anpassas efter de nya rön som eventuellt kan dyka upp.
- Bara i den bästa av världar har man facit i hand innan man genomför några tekniska satsningar, säger hon.
En kvinna i publiken påpekade att flera cancerfall har upptäckts bland de som bor i närheten av en mast i Forsbacka. Hon undrade varför dessa fall inte har undersökts noggrannare.
- Vi vet att i västvärlden kommer var tredje eller var fjärde människa att få cancer under sin livstid. Att flera fall upptäcks i närheten av en mast kan mycket väl förklaras med slumpmässig variation. Det finns inga vetenskapliga belägg för att elektromagnetisk strålning av den typ som kommer från en 3G-mast leder till cancer, säger Lars Mjönes från SSI, Statens strålskyddsinstitut.
Under förra veckan presenterades en holländsk studie som visar att strålningen från 3G-nätet kan göra människor illamående och yra. Många åhörare vid gårdagens seminarium undrade hur den studien påverkar svenska myndigheters inställning.
- Vi förändrar inte vår syn på strålningens farlighet förrän vi och SSI har gått igenom resultatet. Men vi tar mycket allvarligt på den här studien, säger Bo Pettersson från Socialstyrelsen.

Erik Wikström
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se