Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frälsningsarmén

Waldenströmsgatan 8. De första armémötenai Gävle på 1880-talet hölls i olika hem av inflyttadefrälsningssoldaten Emma Nyholm. Senare lånades metodisternasS:t Matteus kyrka på Öster. Inflyttade frälsningssoldatenEriksén uppförde 1888 för egna medel möteslokalen"Fästet" vid Fältskärsgatan. Huvudingångenlåg vid Brunnsgatan, och den delen av gatan fick senarenamnet Boothsgatan efter Frälsningsarméns grundare.
Huset, troligen ritat av E.A. Hedin, invigdes på pingstdagen. Samtidigt bildadesegen kår i Gävle som året efter tog hand om "Fästet".
Första armébegravningen hölls 1889, sammaår bildades hornmusikkår och i början av 1900-taletsträngmusikkår. En slumstation öppnades 1894 ochett härbärge 1900.
Kåren har drivit hospits, ungkarlshem, på Bergsgatan92 (nuvarande Waldenströmsgatan) och Boothsgatan, vedgårdstartades 1922 för att ge arbetslösa och frigivna fångararbete. 1904 övertog Frälsningsarmén sjömanshemmetvid Fiskargatan. Det flyttades senare till samma fastighet somHospits.
Frälsningsarmén har sedan 1916 arbetat med atthjälpa synskadade och döva, bland annat med söndagsskolorför barnen på Dövstumskolan. Sommarkoloni för barn startades 1918i Mårdäng i Hille och flyttades senare till Rörbergi Valbo. Ett av husen brann i början av 1990-talet, men enny byggnad invigdes 1994.
Ny armélokal byggdes i hörnet Södra Fiskargatan-Waldenströmsgatanoch invigdes 1979. Den gamla övertogs av RIA.
Kåren fick 1909 besök av Frälsningsarménsgrundare, engelsmannen William Booth, som bland annat hölltal från Centralstationens trappa.
I Bomhus har Frälsningsarmén haft verksamhet sedansekelskiftet. 1912 köptes metodisternas bönhus påNyvallstigen, nuvarande Signalstigen 6 i Högsta, som inreddestill kårlokal, såld på 1990-talet.
I Strömsbro hade Frälsningsarmén sin tredjekår och hjälptrupp från 1932 till 1959, lokaluppläts av Gefle Manufaktur AB i Flickbyggningen. FrälsningsarménGävle 100 år, jubileumsskrift 1888-1988. Se ävenKjäll, T: Korsets färger bära, en berättelseom Frälsningsarmén i Sverige under 90 år; Norling,N.S: De stora folkrörelserna (ingår i Ur Gävlestads historia).