Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framgången - en slinga att räkna med

GÄVLEDe är kvar i skogen vid Källögården - men egentligen har de gått till Stockholm.

Varenda dag, i ösregn, djup snö eller stekande sol, har klass 1 Stigen gått eller sprungit det nya motionsspåret vid Källöskolan.
Tillsammans har det blivit häpnadsväckande 16,5 mil var.
- Det är högst tio dagar på hela läsåret som vi har missat. Eleverna är jätteduktiga, säger läraren Monica Strömbrink stolt.
I höstas röjde gymnastiklärarna Bertil Holmberg och Stefan Östblom på Källöskolan ett nytt motionsspår alldeles vid skolan. Tanken var att eleverna, både på Källöskolan och på närbelägna Källmur, skulle börja röra på sig mer.
Klass 1 Stigen har utnyttjat slingan intensivt. Och läraren Monica Strömbrink är entusiastisk. Hon tänker fortsätta att låta klassen gå slingan varje dag nästa år också.
- Ibland, särskilt i början, blev jag lite stressad. Då kunde det ta 40 minuter att komma runt. Det tar kanske för mycket tid, tänkte jag. Hur ska jag hinna lära dem alfabetet? Men nu går det på halva tiden att komma runt, och det ger ju så mycket annat, särskilt för matten, säger hon.
- Jag tror på det här, särskilt om man har en så stor klass. Det är 27 barn i klassen. En så stor klass har jag aldrig haft förut, men de sitter lugna när de är inomhus för de får ju springa av sig varje dag.

Nöjda elever
Eleverna är också nöjda. De vet att de får bra kondition av de dagliga promenaderna.
- Det är jobbigt att gå slingan varje dag. Fast det är roligt också. Om man inte får gå slingan, vill man bara ut och springa hela tiden, men nu får man bort springet, säger Viktor.
- Jag klarar slingan på sju minuter, säger Daniel.
- Jag går hellre, säger Robin, och det är han inte ensam om. Promenaden på slingan är ett bra tillfälle att prata med varandra, att följa naturens skiftningar och plocka blommor. Motion blir det ändå.
- Så duktiga som den här ettan var i skolans innebandyturnering har ingen etta varit förut. Det märks att de fått kondition, säger Maria Henriksson, personlig assistent i klassen.
- Jag har aldrig fått så många blombuketter som den här våren. Och det är roligt att gå runt och prata med eleverna. Man får höra så många funderingar, säger Monika Strömbrink.

Döptes till Framgången

För att kunna använda promenaderna i matten har man räknat med att slingan är en kilometer, fast den är något längre.
- Först lade vi ihop kilometrarna så att det blev lika långt som till Valbo och tillbaka. Det gjorde vi flera gånger. Sedan började vi sikta på Arlanda och Stockholm. När alla hade gått tio mil var, lade vi ihop det. Det blev 270 mil - lika långt som Sverige - som barnen hade gått. Visst är det fantastiskt! säger Monika Strömbrink.
Motionsslingan har döpts till Framgången, efter projektets motto: Källös framgång är Källmurs framtid". Det är ett passande namn, tycker Monika Strömbrink.
- Utan Framgången hade inte det här läsåret blivit så bra, säger hon.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se