Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framgångsrik förening fyller 90 år

SANDVIKEN
Sandvikens Segelsällskap firar sitt 90 års jubileum på lördag med en tillställning i klubblokalen vid Bångs.

- Det blir ett stillsamt firande, säger Olle Friberg som varit medlem i föreningen i 60 år. Men det ska delas ut utmärkelser till förtjänta personer i föreningen.

Bildades 1913
SSS bildades en novemberkväll 1913 i biljardrummet på gamla brukshotellet. Initiativtagare var doktor Gunnar Gibson som också valdes till ordförande. Sekreterare blev August Bruce, medan Emil Kihlgren blev kassör. Övriga i styrelsen blev K G Tempelman, Wilhelm Jonsson och Erik Haglund.
Redan efter två månader hade föreningen 25 medlemmar varav tre damer. Första hamnen blev lergropen som ligger strax väster om Sandviks vattentorn.
Gamla hamnen, som nu är riven, stod klar 1934 och tre år senare Stenbryggan. Sedan dröjde det till 1953 innan hamnen vid Trebo byggdes.
I dag har SSS flera sektioner som alla varit framgångsrika under åren. Kanotsektion har fostrat flera landslagsmän och kvinnor, samma sak med vattenskidåkningen och vindsurfingen. Föreningen har också en motorbåtssektion förutom seglingen.

Fortsätter satsa
- Seglingen var ju grunden till föreningen, säger Olle Friberg. Vi har haft många duktiga seglare, men tyvärr har väl intresset minskat under senare år.
SSS har det senaste året satsat 500 000 kronor på handikapptoaletter och att vinterbona husen vid Bångs. I framtiden kommer också kanotisterna att ha sin verksamhet vid Bångs.
Föreningens nuvarande styrelse består av Olle Grönlund, ordförande, K-G Naenfeldt, sekreterare, Göran Wijk, vice ordförande och Kjell Bergström, kassör och hamnchef.
JÖRGEN LARSSON