Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Främlingsfientliga ­krafter ljuger om Waberi

Olle Ljungbecks beskyllningar om att Moderaterna skyddar religiöst grundad extremism gränsar till förtal, skriver Tomas Tobé och ­Cecilia Magnusson

Skribenten Olle Ljungbeck hävdar i en debattartikel i GD den 11/11 att Moderaterna skyddar religiöst grundad extremism. Detta är helt fel och är ett påstående gränsande till förtal.

Skribenten hänvisar till en flera år gammal TV-intervju där den numera moderata riksdagsledamoten Abdirizak Waberi från Göteborg ger teologiska förklaringar och resonemang utifrån olika texter i Koranen, inte uttryck för personliga åsikter, såsom framställdes i programmet.

Efter att programmet sänts uttalade sig Waberi och sa: ”Jag är svensk och dessutom är jag troende muslim. Jag är en varm anhängare av de mänskliga fri- och rättigheterna. Jag är för jämställdhet mellan könen, då är man vare sig överordnad eller underordnad. Svensk lagstiftning bygger på den principen där även homosexuella ska ha samma fri- och rättigheter som andra och det tycker jag är bra. Jag är ledsen att jag missförståtts och får i fortsättningen vara mycket tydligare.”

Vi är kollegor med Abdirisak Waberi och känner honom som en seriöst arbetande ledamot av Sveriges Riksdag. Han har återkommande dock blivit föremål för främlingsfientliga krafter som anklagat honom för en rad uppfattningar han inte delar. Detta är något vi beklagar och ser som oroande.

I Sverige bor det 500 000 muslimer. En majoritet av dessa kommer från familjer som flytt från diktaturer för att kunna leva i demokrati och frihet i Sverige. Dessa bor, lever och arbetar som precis som alla andra. Merparten av de svenska muslimerna besöker moskén lika ofta de svenska kristna besöker kyrkor i detta land.

I ett demokratiskt samhälle ges varje människa rätt att själv forma sitt liv. Religiös tro eller att inte tro på någon Gud alls, sexualitet, familjebildning, yrkesval och politiska värderingar är exempel på val som är kopplat till att vara människa. I en demokrati ges varje människa rätt att själv välja och detta värnar Nya moderaterna om.

Låt oss även vara tydlig om skolan. Om någon misstänker att en skola, kommunal/ fristående och/eller konfessionell, inte lever upp till de grundläggande kriterierna bör skolan anmälas till Skolinspektionen för granskning. Denna myndighets uppgift är att se till att alla barn har rätt till en allsidig kunskap på vetenskaplig grund, att skolan fostrar elever till demokratiska samhällsmedborgare samt att alla barnen blir väl behandlade under skoldagen. Detta är självklart och grundläggande.

Moderaterna är frihetens parti. Förtryck är per definition frihetens motsats. Vi försvarar alla människors rätt att utforma sitt liv som han eller hon själv vill. Demokrati och respekt hänger alltid ihop. Därför vänder vi oss starkt emot alla de som demoniserar vissa trosuppfattningar och dömer personer utifrån hudfärg, tro, kultur eller sexualitet.

Tomas Tobé

Vice gruppledare för Moderaternas riksdagsgrupp

Cecilia Magnusson

Riksdagsledamot och förbundsordförande för Moderaterna i Göteborgs stad

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel