Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framtiden kan bli mörk i city

I kväll har handlare i Gävle kallat beslutsfattarna till ett möte för att framföra sin kritik mot trafikavstängningarna. Ett bilfritt centrum dödar staden menar handlare som tänker illustrera sin förtvivlan med en kupp.

Den månadslånga provavstängningen för biltrafik av centrum har mötts av kritik från flera håll. Inte minst från näringsidkare som nu har gått samman och bildat en aktionsgrupp. I kväll har de kallat till möte på Winn konferens där de ska tala med en röst till beslutsfattarna.

– Vi vill ha svar på hur det kan gå till så här. Hur man kan stänga av centrum utan att informera handlarna, säger en av talespersonerna, Lao Lopes, som äger Harrys i Gävle.

Men huvudsyftet med kvällens möte är inte att ställa frågor, det är att ställa krav. Krav på att provavstängningen stannar vid just prov. Skulle den bli permanent kommer inte bara handeln utan hela stadslivet drabbas tror Lao Lopes och får medhåll av Kaija Valtonen som driver Designforum.

– Vi tror att staden kommer dö ut om de stänger av i centrum, säger Kaija Valtonen som hoppas att de ansvariga på kvällens möte kommer hörsamma deras klagan.

– Jag hoppas de säger ”Tack för ert engagemang! Tack för att ni lägger ner tid för att få staden att leva.”

Vad tror ni de kommer säga?

– Jag tror vi kommer få höra bortförklaringar, säger Lao Lopes.

De två talespersonerna poängterar gång på gång att de inte bara representerar sig själva i den här frågan utan talar för handlare i hela staden. Vid klockan 18.00 i kväll kommer signaler på hur många som sluter upp bakom deras krav, för då ska handlarna anordna en kupp för att manifestera vilka effekter de tror ett bilfritt centrum kan få för handeln. I samband med stängning kommer skyltbelysningen att släckas ner och ersättas av skyltar på vilka det står skrivet ”Anställning eller avstängning”.