Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framtiden tillhör Brynäs och Gefle IF

Nu tycks spekulationerna vara igång igen om en ny europeisk hockeyliga som tänkts fram av några klubbledare som tror att deras pojkar kommer att vara framgångsrika i all evighet.

Tyvärr finns det inga garantier. Alla klubbar har haft sina svackor, och att spela matcher mot lag från Schweiz och Tyskland är nog inte särskilt kvalitetsbefrämjande i längden.

Det är faktiskt bara Brynäs som alltid haft tillräckligt med moral, kultur och publikstöd för att hänga kvar i högsta serien. Brynäs gick upp i division I Södra 1960 och har inte varit ur sedan dess.

50 år i toppen, det är något att fira med ett SM-guld eller nåt.

Min poäng är att Gävle-Sandviken som ett av Sveriges storstadsområden har mycket bättre förutsättningar än till exempel Karlstad att överleva som hockeymetropol.

Småstädernas tid är inte riktigt över än, men i takt med att pengarna och sponsorerna blir allt viktigare kommer de stora publiksporterna säkert att koncentreras till de större stadsregionerna. Hockeyklassiker som Färjestad, MODO, Rögle, Skellefteå och Leksand får allt svårare att klara konkurrensen – storklubbarna finns i Stockholm, Göteborg, Malmö, Linköping, Jönköping, Gävle, Västerås och kanske Sundsvall.

Den här utvecklingen är redan på väg, både i fotboll och ishockey. Tyvärr är det nog den som ligger bakom att svensk klubblagsfotboll inte längre är konkurrenskraftig ute i Europa.

Men ser man lokalt på saken så gynnar det oss i Gävle. Vi kanske trots allt har råd att även på längre sikt hålla oss med elitlag både i fotboll och ishockey. Åtminstone om Gefle IF får en arena att spela hemmamatcherna på.

Det är ju faktiskt så, precis som Kungsbergets ägare Branäs räknat ut, att 25 procent av Sveriges befolkning bor inom två timmars bilavstånd från Gävle och Sandviken.

25 procent. En fjärdedel.

Fundera på det ett tag, ni som tar alla chanser att påpeka vilket löjligt litet hörn av landet vi bor i.