Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från buspojke till Solidos-president

GÄVLE
Som liten beskrevs han som en buspojke med ett enormt uppmärksamhetsbehov, men också som en elak mobbare.
I dag beskrivs han som blyg, artig och belevad av sina vänner. Men enligt flera poliser är han "helt galen" och styr över sin organisation med järnhand.

Annons

Den 28-årige Hoforsbon som nu misstänks vara ledare för mc-gänget Solidos föddes 1977. Han växte upp med sin mamma, pappa och lillasyster i en villa i utkanten av centrala Hofors.
Som barn beskrivs han som en buspojke med ett enormt uppmärksamhets-
behov.
- Han skulle alltid hitta på värst bus av oss alla och kunde aldrig sitta still. Det hände alltid spännande saker när man var med honom, berättar en barndomskompis.

Skolstarten blev knepig. Han var stökig och klarade inte av de långa timmarna i klassrummet. Till slut beslutades att han ännu inte var skolmogen och han flyttades ner till lekis igen innan han fick gå om ettan.
Men skolgången fortsatte att präglas av problem.
- Han fick alltid sitta längsta bak i klassrummet och man fick intrycket att lärarna mest ville bli av med honom. Det var aldrig någon som riktigt tog sitt ansvar och hjälpte honom, fortsätter barndomskompisen.
Han beskriver 28-åringen som populär bland killkompisarna.
- Redan när han var liten var han en ledartyp. Han hade konsten att få folk dit han ville och hade alltid en massa kreativa idéer om saker och ting.

Men det fanns också en mindre trevlig sida av honom, berättar en annan klasskamrat:
- Han var som en kameleont. Vissa dagar var han snäll och kul att umgås med, andra kunde han ge sig på vem som helst. Det verkade som om han hade en massa inneboende aggressioner som han tog ut på sin omgivning. Vi var många som var rädda för honom.
- Så här i efterhand tror jag att kanske var lagd åt det sadistiska hållet.

I slutet av 80-talet skilde sig hans mamma och pappa. Föräldrarna fick delad vårdnad och barnen delade därefter sin tid mellan mamman och pappan.
I de tidiga tonåren började han umgås med några äldre killar som höll på med småbrott.
- Han hade nog alltid sett upp till kriminella. Han tyckte att det var tufft och spännande att få hänga i de kretsarna och ville vara en av dem, berättar barndomskompisen.
Ungefär vid den här tiden började den kedja av händelser som har fört 28-åringen dit där han är i dag. 1993 dömdes han för första gången - då handlade det om stöld. Men det skulle bara bli värre.
Samma år hamnade han i slagsmål med en 17-årig bekant på en fest i Hofors. I tumultet högg han flera kraftfulla hugg mot 17-åringens rygg. Pojken avled någon timme senare av sina skador.
Sex månader senare fick så Hoforsbon, 16 år gammal, sin andra dom i livet. Han hävdade att han hade knivhuggit mannen i självförsvar, men Sandvikens tingsrätt trodde inte på honom.
De ansåg att han måste ha haft uppsåt att döda eftersom 17-åringen enligt obduktionsprotokollet låg framstupa när han mottog de kraftiga knivhuggen. Hoforsbon fälldes för dråp och dömdes till vård inom socialtjänsten.

Han tillbringade de närmaste åren på olika ungdomshem, men redan drygt ett år efter dråpdomen var det dags igen. Den här gången dömdes han av hovrätten 17 år gammal till vård inom socialtjänsten för rån, försök till våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd.
Sedan följde en lång räcka brott. Fram till dagens datum finns 28-åringen med i 36 olika punkter i polisens belastningsregister. Många är grova våldsbrott. De enda gånger som det blivit längre uppehåll mellan brotten är när han har suttit inlåst i fängelse.

1999 dömdes han till elva månaders fängelse för grovt olaga hot, grovt hemfridsbrott, misshandel, olaga tvång och dopningsbrott. Händelserna ska ha utspelat sig under en kväll då han och några kompisar trängde sig in i en lägenhet där några skolelever hade fest. De hotade och misshandlade flera personer i jakt på en man som misstänktes ha våldtagit en 14-årig tjejkompis.
En vän till familjen som GD har pratat med anser att Hoforsbon har ett stort socialt patos eftersom han ställde upp på den utsatta flickans sida.
- Han har även hotat andra män som har ofredat tjejer. Och en gång har han misshandlat en man eftersom han rånat en pensionär, säger vännen.

Bara ett par månader efter att han släpptes ut ur fängelset dömdes han igen. Nu för grov misshandel, olaga frihetsberövande och vapenbrott.
Totalt var åtta personer inblandade i uppgörelsen som ska ha handlat om spelskulder och narkotikahandel med kopplingar till den så kallade Familjen i Borlänge.
Hoforsbon ska enligt domen ha varit med när en man kidnappades under vapenhot och misshandlades på flera platser i Stockholmsområdet. 28-åringen dömdes nu mot sitt nekande till ett betydligt längre fängelsestraff - två år och sex månader.
Vid den här tiden var han medlem i mc-klubben X-team, enligt vännen till familjen. Vännen hävdar också att han varit medlem i Bandidos men att han sedan betalat för att lämna organisationen eftersom han ansåg att de använde för bryska metoder.
Efter att han lämnat dem ska han ha bildat klubben No Mans land i Gävle. Anledningen till att de döpte klubben så var att han i uppgörelsen med Bandidos kommit överens om att de skulle hålla sig borta från Gävle, hävdar vännen.
Vidare säger hon att Solidos MC inte alls har några kopplingar till Bandidos.
- Visst har han vänner kvar från tiden i Bandidos. Men varför skulle han vilja bli medlem i en organisation som han betalat för att få lämna, säger vännen.

Enligt polisen ska dock Solidos vara en anhängarklubb till Bandidos. Enligt uppgift är det 28-åringen som har varit ledare och som har styrt över den med järnhand.
Två män som haft samröre med Solidos ska enligt polisen ha skjutits i benet och polisen tror att det har rört sig om utpressning. Polisen har tidigare också sagt att 28-åringen har krävt sexsiffriga belopp av de män som velat lämna den nystartade mc-klubben.
Vännen till familjen har känt 28-åringen sedan barnsben och hon anser att det är medias skriverier som har skapat bilden av honom som ett monster.

- Han har ett häftigt temperament men han är inget monster. Jag skulle vilja säga att han är en blyg, artig och belevad ung man, säger hon.
De poliser som träffat på honom ger dock en annan bild.
- Han är helt galen, säger en polis som vill vara anonym.
Den 19 maj fick 28-åringen barn tillsammans med sin sambo. Dagen efter födseln kom Bandidos Stockholmspresident på besök och det hölls en fest i lokalen på Näringen. Samtidigt bytte klubben namn från No mans land till Solidos MC Gävle.
Stockholmspresidenten greps samma natt för hot mot tjänsteman.
28-åringen och hans medlemmar dök senare upp på rättegången mot Stockholmspresidenten och fotade poliserna på plats.

Sammanlagt har den 28-årige Solidospresidenten hittills dömts till fem år och tre månaders fängelse för olika brott. Nu riskerar han alltså upp till ytterligare fyra års fängelse. Efter polisens tillslag mot Solidos i förra veckan är han nu på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott, grovt rån samt försök till utpressning.
Även hans nuvarande sambo misstänks för delaktighet i mc-gängets brottslighet. Hon är dock släppt ur häktet med hänsyn till parets nyfödda dotter.

Frida Pettersson
026-15 96 12
frida.pettersson@gd.se

Daniel Siksjö
026-15 96 30
daniel.siksjo@gd.se

Mer läsning

Annons