Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från ”Downton Abbey” till countrypop

Vi är vana att se henne som grevinna i ”Downton Abbey”. Men Elizabeth McGovern har också en annan karriär.

I veckan kommer hon till Sverige med sitt countryband Sadie and The Hotheads.

Den amerikanska skådespelerskan Elizabeth McGovern har en lång karriär bakom sig. Redan 1982 nominerades hon till en Oscar för sin insats i Milos Formans ”Ragtime”. Sedan dess har hon spelat i allt från gangstereposet ”Once Upon A Time In America” till den våldsamma superhjältefilmen ”Kick-Ass”.

Elizabeth McGovern, som sedan 20 år bor i London, är dock överlägset mest känd för sin roll som grevinnan Cora Crawley i succéserien ”Downton Abbey”.

Vid sidan om skådespeleriet har hon samtidigt långsamt byggt upp en karriär som sångerska.

– Skådespeleriet var det som kom först. Jag började inte med musik förrän jag hade skrivit en bunt låtar och inte kunde hitta någon som ville sjunga dem. Då var jag tvungen att börja sjunga själv, säger Elizabeth McGovern till TT.

Hon började spela sina countryinfluerade poplåtar med en grupp musiker på pubar i London – en tuff skola.

– Om man kan spela på en pub i England kan man spela var som helst, säger Elizabeth McGovern och berättar att även om de olika konstformerna skiljer sig åt så kan hon använda sig av sina skådespelarerfarenheter i musiken.

– Det handlar om att hitta en intimitet framför andra människor. Oavsett om man sjunger eller skådespelar så måste man skapa en känsla av att man kommunicerar med en enda person, även om det är tusen människor i rummet.

Först efter flera år, när Elizabeth McGovern hittat sitt uttryck, blev hon och hennes musiker ett band på riktigt. Hon berättar att namnet Sadie and the Hotheads ”bara dök upp” när hon satt och fikade.

Bandet har sedan dess släppt två skivor, senaste plattan ”How Not To Lose Things” gavs ut i höstas, och nu kommer de till Sverige för första gången. Den 6, 7 och 8 september spelar Sadie and the Hotheads i tur och ordning i Stockholm, Malmö och Göteborg.

– Det ska bli så spännande. Jag ser verkligen fram emot det, säger Elizabeth McGovern.

Linus Brännström/TT