Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från Gefle till Fläckebo

Många märkliga företag har vi haft i Gävle, och de flesta går knappast till historien i just något avseende. Men Nordiska Konsttryckeriet, eller Nord. Konsttr. som det förkortades, har i alla fall lämnat ett vykort efter sig.

Det är Mats Björk som hittat det (och ganska många andra intressanta) i släktens efterlämnade handlingar och haft vänligheten att låna ut det.

Det trycktes just av detta konsttryckeri i 1900-talets början, det vet vi eftersom det skickades från Gefle till Fläckebo i Västmanland i februari 1906, och som så ofta på den tiden fick man ransonera orden när man skrev vykort. Bildmotivet tog i det här fallet upp hela framsidan sånär som på en drygt centimeterlång ljus rand i botten, och baksidan behövde Post- & Telegrafverket disponera för egna behov. Namn och adress måste ju vara ordentligt och tillfyllest inskrivet så att postiljonen icke aflämnade försändelsen å fel adressat, och även femöresfrimärket krävde en del plats.

Så hälsningen till fru Maria i Fläckebo var knappast läsbar eftersom avsändaren var tvungen att pressa in hela sitt meddelande på ett utrymme som nästan inte fanns. Men Maria fick i alla fall se ena delen av den avenyliknande Nygatan med allé i mitten och breda trottoarer för fotgängarna.

Gatan var bred också trots att spårvagnarna ännu inte börjat rulla på stadens gator. Cyklister och hästskjutsar behövde utrymme, och dessutom hade en och annan automobil börjat synas, till allmän upprymdhet.

Maria undrade möjligen vad det var för pampigt hus med torn och tinnar där borta i fjärran, och hade hon levt i dag skulle hon ha kunnat ställa samma fråga – och få samma svar, för huset står kvar på samma plats mer än 100 år senare. Gevaliapalatset kallas det ju där det ligger i korsningen med Norra Kungsgatan.

Men stenhusen som ligger närmast i bild har rivits. Där finns numera ett lite högre palats i glas och betong, och där håller bland andra Sveriges Radio och Svensk Fastighetsförmedling till numera.

De existerade inte på den tiden.

Vad det var för handelsmän som höll till där år 1906 är obekant. Det finns sätt att lista ut det, men det är rätt jobbigt. Så ni som har information att bidra med, gör det. Vem var till exempel den där Nore vars skylt man skymtar längst till höger över markisen som nästan försvinner ut ur bild? Ulf Kriström