Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från Istanbul till Hyttgatan

Yusuf Tosun och Ali Geyik var krögare i Istanbul. I dag har de restaurang på Hyttgatan i Sandviken. De är turkiska kurder, men bjuder på traditionellt grekisk mat

Annons
- Det är inte så stor skillnad på det grekiska och det turkiska köket. Det som finns på grekiska restauranger finns i regel på de turkiska, säger Ali Geyik som lagar maten
Yusuf Tosun var som kurd politiskt aktiv i Turkiet. För 17 år tvingades han lämna hemlandet. Han kom till Sverige, där han hade släktingar som redan hade lämnat Turkiet. I dag bor han i Gävle med sin familj. Jobbet som krögare finns i Sandviken
- Vi letade länge efter en lokal. Vi hittade den här, i Sandviken. Den passade bra. Det är ungefär ett år sedan nu, säger Yusuf Tosun
Tanken med restaurangen är att servera det som står till buds på tavernan i Grekland, och även den mat som dukas fram i hemmen, den grekiska husmanskosten. Och lite till
- Vi vill överraska. Det ska inte vara precis som väntat när man kommer hit, säger Yusuf Tusun
Han har tidigare under flera år drivit restaurang i Jämtland. I dag är Sverige hans hemland. Sedan nio år tillbaka är han svensk medborgare
- Folk frågar var jag kommer ifrån. Jag svarar Jämtland. Så är det, så känns det, säger han och skrattar.

Han tycker att sandviksborna är aningen svårflirtade.
- De är lustiga. De vill inte vara i Sandviken utan åker hellre till Gävle eller - ännu hellre - till större städer, innan de ens vet vad som finns där de bor. Det kan vara lite dött här ibland, men vi ska kämpa för att vara kvar här.
Det grekturkiska köket skiljer sig på många sätt från det svenska. Men den svenska matlagningen har förändrats mycket på senare år tycker Ali Geyik.
- Svenskar är duktiga på att resa och plockar hem det bästa från olika kök. I Turkiet är den inhemska maten mer varierad än här. Alla områden har sin egen matkultur. Men överallt är det mycket grönsaker. Själv gillar jag nästan grönsaker mer än kött. Kvaliteten, det måste vara färskt, det är det viktigaste för smaken, säger han.

Och det blir mycket grönt på bordet när det dukas fram. Några recept har Ali Geyik svårt att dela med sig av.
- Jag vet inte riktigt hur jag gör eller hur mycket jag använder av ingredienserna. Mycket är känsla. Lite salt och peppar. Starka kryddor är viktigt, utan att det blir för mycket.
Vitlöken då, den måste väl med? Han ser lite förvånad ut över den dumma, i och för sig retoriska, frågan.
- Förstås. Självklart. Vitlöken är ju halva köket, säger han och skrattar.

SOFIA ÖHLANDER