Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från klarhet till klarhet

Han drömde om att bli glasmästare i Gävle och blev det. Nu börjar Mehrdad Nesaei importera glas från sitt gamla hemland Iran och sälja det vidare till svenska glasföretag.

I går började Mehrdad Nesaei lossa den första containern av fyra som nyss skeppats från Iran. Glaset kommer från den fabrik i Teheran där Mehrdad själv jobbade när han bodde i Iran. En glastillverkare i Örebro och en glasmästare i Enköping står på kundlistan än så länge.

– Jag har skickat prover till dem och de var nöjda. Det var jätteskönt, säger Mehrdad Nesaei, som själv har importerat glas från Iran tidigare, men då bara för eget bruk i glasfirman.

Trots den långa transporten från huvudstaden Teheran finns det pengar att tjäna på det iranska glaset, som är betydligt billigare än det svensktillverkade.

Glaslasten i den första containern kostar Mehrdad 160 000 kronor. Hade han köpt motsvarande glas i Sverige hade priset varit över 450 000 kronor.

För drygt tre år sedan startade han sin glasfirma Glasakuten i Gävle, och själv är han nöjd med utvecklingen sedan dess. Nu har han bildat ett nytt bolag för importverksamheten och hoppas kunna importera mer glas från Iran i framtiden.

För två år sedan fick han utmärkelsen Årets nybyggare av Internationella Förtagarföreningen, en utmärkelse som han i mångt och mycket tackar Sören Thyr för. Entreprenören från Gävle, som avled för två år sedan, hjälpte Mehrdad Nesaie att komma igång med sin firma och stöttade honom de första åren.

Sören Thyr blev hans mentor och ett föredöme och varje fredag går Mehrdad Nesaei med en blomsterkrans till Sören Thyrs grav.

– Han brukade komma hit varje fredag och höra hur det gick för mig. Jag tycker att han finns här fortfarande.

– Jag kan aldrig bli som han, men jag kan visa att jag klarar mig själv.

Och stödet från familjen Thyr känner han fortfarande. När den första glaslasten från Iran ska lossas är det yngste sonen Fredrik Thyr som kör trucken och hjälper Mehrdad Nesaei att lyfta ut de stora glasrutorna.

Den första glaslasten från Iran är en stor satsning för Mehrdad Nesaei, men han är övertygad om att det kommer att gå bra, och han gillar att göra mer än att bara vara glasmästare.

– Jag tycker om att göra affärer. Jag tror på det här.