Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från kronojägare till ja-ledare

HAMRÅNGE
Efter fem år utanför den politiska hetluften i riksdagen kliade det i Axel Anderssons fingrar. I alla fall så mycket att han inte kunde motstå erbjudandet att leda den lokala s-kampanjen för ett ja till EMU i Gävle.

Annons
Nu har han fram till folkomröstningen den 20 september på sig att vända den starkt EU-kritiska opinionen i trakten.

Omöjligt uppdrag?
Ett omöjligt uppdrag? Varför inte bara ta det lugnt och njuta av pensionärslivet?
GD:s team tog med sig ett urval glassar till stugan i Hamrånge för att få svar på våra frågor. Med en smaskig lakritsvariant av den klassiska 88:an i näven försökte han berätta.
- EMU är ett politiskt projekt. Om man ser det som ett ekonomiskt projekt då handlar det om egoism, vilka som vinner och vilka som förlorar. Men det handlar i stället om vad vi gör tillsammans. Östersjön blir ett EMU-innanhav med bara Sverige och Ryssland utanför. Det blir ju ett jävla gäng!
Snart 70-årige Axel Andersson, fyller tio dagar före folkomröstningen, verkar gilla att uttrycka sig drastiskt och svordomarna slinker gärna med när han resonerar.

Historiska perspektiv
Den före detta kronojägaren tror att det blir svårt att sälja in euron som betalningsmedel till skeptiska gävlebor, men inte omöjligt.
Med lite påminnande historiska perspektiv om lidandet under världskrigen borde man kunna övertyga de äldre, som ju är mest negativa, menar han. EU-samarbetet var det medel man kunde ta till för att komma förbi de många krigen mellan Europas stora stater. Och EMU är bara en naturlig följd av det samarbetet.
Han sågar direkt nej-sägarnas argument om att vänta och se. Då blir det de andra länderna som får ta alla risker. I solidaritetens namn så bör Sverige vara med och hjälpa de fattigare vännerna i öst, som antagligen blir medlemmar tidigare om det blir ett nej i höst.

Historisk skepsis
Axel Andersson har svårt att förklara varför det är så stor EU-skepsis i Gävleborg. Troligen beror det på en historisk skepsis till makten, som även är stark i Dalarna och hemlänet Jämtland.
Själv har han suttit 22 år i riksdagen och nio månader i EU-parlamentet. Där har han fått lite andra perspektiv. Speciellt i EU-parlamentet. Där söker man gränsöverskridande politiska uppgörelser. Därmed har han heller inga problem att samarbeta med moderaterna i ja-kampanjen.
Han har heller inga nostalgiska dubier på att kronan ska bytas ut mot euro. Han satt med i riksdagen 1992 då man försökte rädda kronan mot spekulation genom krisuppgörelserna med de borgerliga partierna. Då räntan steg till 500 procent. Det vill han slippa igen.
- Hellre euro än en svag krona, menar han. Återstår att se om han kan övertyga gävleborna om det.
MATTIAS JONSSON
026-15|96|12
mattias.jonsson@gd.se