Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från pilot i Algeriet till hudvård i Gävle

Som liten hade pojkflickan Maria Åkenes Johnson två mål; att bli gymnast och pilot. Hon lyckades med båda, men nu har norskan funnit sitt rätta kall som hudvårdskonsulent i Gävle.

Annons

Maria Åkenes Johnson växte upp i Vadsø, en liten ort i Nordnorge. Som barn bestämde hon sig för två saker; att bli pilot och att hålla på med gymnastik.

– Mentaliteten på orten var att du ska inte tänka stort, det där klarar du inte, säger Maria.

Men Maria var målinriktad och bestämde sig för att inte lyssna på nejsägarna. Som tonåring kom hon med i det norska gymnastiklandslaget. En olycka satte dock stopp för den fortsatta idrottskarriären.

– När jag var 14 år blev jag påkörd av en bil när jag var ute och gick. Det kändes orättvist där och då att det hade drabbat just mig, säger Maria.

Men Maria tror att det finns en mening med allt som sker. I stället utbildade hon sig så småningom till pilot och fick arbete i Algeriet.

– Jag skjutsade människor från den stora flygplatsen till de mindre, belägna ute i landet. Passagerarna var affärsmän som handlade med olja, säger Maria.

I Algeriet var människorna ovana vid blonda tjejer.

– När jag kom privatklädd till flygplatsen tittade folk på mig som om jag var billig, men när jag hade pilotuniformen passade de i stället upp på mig. Var det tio plan som skulle landa på flygplatsen fick jag landa först, säger Maria.

Det pågick även en budgivning om henne, rika män ville gifta bort henne med sina söner och valutan som det bjöds i var kameler.

– Det blev en grej på jobbet. "Hur många kameler är Maria uppe i nu?" frågade kollegorna, säger Maria.

Hon arbetade i Algeriet när attentaten skedde den 11 september.

– Jag var aldrig rädd för att arbeta som pilot. Efter händelserna stod det en vakt med maskingevär vid varje plan, oljebolaget satte säkerheten främst och jag kände mig trygg, säger Maria.

Maria träffade sin man Fredrik när hon arbetade på ett norskt flygbolag, även han var pilot. När paret fick barn tänkte Maria om angående sin karriär.

– Jag var borta länge från min son och ville inte ha det så. Jag sa upp mig, säger Maria.

En dag kom en kompis förbi och tipsade om ett jobb.

– Hon sa att hudvårdsföretaget Mary Kay sökte fristående återförsäljare och jag skrattade. Jag hade alltid varit en pojkflicka och på sin höjd använt vattenfast mascara, inget annat smink, säger Maria.

De gick på en hudvårdsklass, men Maria var inte övertygad.

– Jag var inte intresserad och gjorde klart på en gång att jag inte skulle köpa något.

Men efteråt började något gro i Maria. På kvällen ringde hon till kvinnan som hållit i klassen och sa att hon ville ha ett jobb.

– Hon blev väldigt förvånad, säger Maria och skrattar vid minnet.

Sedan dess har familjen flyttat till Gävle, där Fredriks två äldre barn bor. Fredrik pendlar till Norge i sitt arbete som pilot. Familjen bor i ett hus i Lindbacka och Maria är egen företagare som sales director och utbildar konsulter. Hon stormtrivs med sitt jobb och lever efter företagets devis att behandla andra som du vill bli behandlad själv.

– Jag är så tacksam för mitt arbete. I en värld som blir allt mer cynisk handlar allt om att lyfta fram varandra och att hela tiden vara snälla med varandra på mitt jobb, säger Maria.

I början undrade Maria hur det skulle gå i Gävle eftersom människor knappt hälsade på varandra.

– Där jag växte upp pratade man med alla. Men skrapar man lite på ytan i Gävle så finns här fantastiska människor, säger Maria.

Hon är lycklig över att allt som hänt i livet har gjort att han hamnat där hon är i dag.

– Jag prioriterar min tid själv och familjen kommer först, därefter jobbet. Jag har utvecklats mer under de tre år jag arbetat som egen företagare än vad jag gjorde under alla åren som pilot, säger Maria.

Hon har till och med återupptagit gymnastiken.

– Min son går på gymnastik, så nu är jag hjälptränare där medan han tränar. Det är jätteroligt, säger Maria.