Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från politik till eget företag

SANDVIKENModeraten Anne-Katrine Dunker hoppar av kommunfullmäktige i Sandviken.Hon blev inte omvald till riksdagen i höstens val och kliver nu av samtliga politiska uppdrag.

I stället ska hon helhjärtat satsa på att bli egenföretagare. En satsning möjlig tack vare en ettårig ersättning motsvarande 80 procent av riksdagslönen.
Det var valresultatet som gjorde att Anne-Katrine Dunker beslutade sig för att hoppa av samtliga politiska uppdrag. Hon, som suttit i riksdagen de senaste fyra åren, blev inte omvald när moderaterna tappade ett riksdagsmandat i Gävleborgs län.

Eget företag
I stället fick hon börja planera för en ny karriär. Det egna företaget Eumera har legat på is medan hon varit politiker på heltid och nu ska hon börja arbeta med det igen, något som kommer ta all hennes tid. I företaget jobbar hon bland annat med EU-frågor men även med saker som vett och etikett i arbetslivet samt kvinnligt företagande, inte bara i Sverige utan runt om i världen.
- Jag lämnade allt det där när jag kom in i riksdagen, säger hon.

Matfrågor
Hon har också arbetat mycket med mat. För många år sedan utbildade hon sig till hushållstekniker i Sandviken och hade planer på en karriär som matskribent.
- Men så träffade jag min make och flyttade med honom till Brasilien i stället, berättar hon.
Och det är just matfrågorna som hon nu tänker utveckla. Till en början ska hon göra marknadsundersökningar för att se vilken inriktning hon ska ha. Gott om planer har hon i alla fall och kommer knappast att vara sysslolös. Förhoppningen är att kunna försörja sig på det egna företaget. Under ett år framåt kommer hon att ha 80 procent av en riksdagslön - en ersättning som alla riksdagsledamöter som inte blev omvalda får. En riksdagslön ligger i dag på cirka 42 000 kronor.
Om hon skulle tjäna pengar i sitt företag dras motsvarande summa från riksdagsersättningen.
Anne-Katrine Dunker har också begärt entledigande från kommunfullmäktige. Hon skulle ha fortsatt om hon fått behålla sin riksdagsplats men väljer nu att kliva av samtliga politiska uppdrag.
- Det tar för mycket tid att sitta i kommunfullmäktige. Och det ger ingenting ekonomiskt och tar alldeles för mycket tid, säger hon.
Hennes plats i Sandvikens kommunfullmäktige kommer i stället Galina Moroz att få.
KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se