Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Franskt, gott och billigt

Hungern är den bästa kryddan. Bara fantasin sätter gränserna (fast är det inte brist på fantasi som gör det?) Man tager vad man haver.

Annons

Plattityder – men också ganska bra beskrivningar på hur det kan gå till vid spisen. På sommaren är det så självklart när närmaste affär ligger en roddtur och en mil bilåkande bort. När solen skiner är det roligare att improvisera något ätbart än att ta sig till stan. Och nu när kylan biter en i nackskinnet finns det också skäl att stanna inne och inventera förråden. För visst har man alltid något hemma som det går att laga mat av. Billigt kan det bli också. En purjolök, några potatisar kokade i buljong blir med en skvätt grädde till en mustig soppa. Två lökar, buljongtärning, vitlök, timjan, lagerblad och smör blir en jättegod löksoppa. Ännu godare om man har ett glas vitt vin att slå i soppan också. Ett par trista franskskivor och sista biten av den lagrade osten toppar sopptallrikarna och efter en stund i ugnen bubblar osten och det doftar så härligt. Mätt blir man – och varm. Fast det tar en stund. I kokböcker har jag sett recept på löksoppa som sägs vara klar på en kvart. Jaha, kanske det men ge soppan en timme att sakta puttra under lock så blir det riktigt gott. Och salta inte. Smaka i stället av när den har kokat ihop och är klar och tänk på att osten också ger sälta.

Känns det fattigt och spartanskt? Inte! Det är ju klassiska franska rätter det handlar om.

Lotten Löfblad

Mer läsning

Annons