Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredlund har odlat jordnära sedan 1974

/
  • I långa rader står trälårarna med 500 kilo morötter i varje uppradade i kallagret i totalt mörker.
– Allt organiskt material andas och avger värme. Därför måste vi köra med kylsystemet ända tills det är minus sju grader ute, säger Ola Fredlund.
Blir det varmare än en grad i lagret börjar det gro ny blast på morötterna.
  • Eva Fredlund storlekssorterar potatisen och plockar bort fula och skadade exemplar.
  • – Jag började odla 1974. Då tyckte jag att det inte fanns något mer jordnära än morötter och potatis. Därav namnet. Det har alltså inget med det ekologiska att göra, den biten kom senare, säger Ola Fredlund.
  • Morötter ska förvaras kallt. Gärna kallare än vad vi vanligtvis har i kylskåpet. Ett tips är att öppna påsen och lägga i en bit hushållspapper. Eller ännu hellre lägga över morötterna i en papperspåse som i sin tur läggs i en plastpåse.
  • På grund av torkan i början av odlingssäsongen är nästan 45 procent av morötterna för små för att kunna säljas. Johan Fredlund sorterar bort fula och små morötter från transportbandet som leder morötterna från tvättmaskinen.Mängden små morötter är också förklaringen till att morötterna är dyrare i år. Arbetsinsatsen är densamma, avkastningen blir lägre.
  • Påsarna med potatis från Valbo är lätta att känna igen.

– Vi är rätt lämpligt placerade mitt emellan Gävle och Sandviken. 125 000 människor inom 2,5 mil, säger Ola Fredlund.
Hans familjeföretag Jordnära produkter i Valbo förser våra butiker med lokalodlade morötter och potatis, nästan året runt.

Annons

Det skramlar ganska rejält i det nybyggda packeriet på gården strax norr om Gavleån, mitt i Valbo. Längs ena väggen strömmar morötter fram på ett skakande transportband. I hörnet mittemot står Eva Fredlund vid ett liknande band och sorterar potatis.

Morötterna kommer från lagret tvärs över gården där de förvarats vid 0,5 graders temperatur i hög fuktighet och totalt mörker. I stora ventilerade trälårar står närmare 100 ton morötter och väntar på sin tur att tvättas, sorteras och packas.

Just i år är ett dåligt morotsår, konstaterar Ola Fredlund. Först var det för torrt, sedan för blött. Torkan gjorde att många morötter är för små för att kunna säljas. De blir hästmat. Vätan gjorde det svårt att skörda när det väl blev dags för det.

Att det var blött vid skörden syns tydligt både vid potatis- och morotssorteringen. Rotfrukterna är väldigt jordiga.

Men efter en tvätt är de redo att packas. Potatisen i mörka trekilospåsar av papper, morötterna i enkilosplastpåsar. De staplas i vita plastbackar i väntan på leverans till butikerna.

Det sker två gånger i veckan. Ola och Johan Fredlund kör själva ut med sin egen lastbil till butikerna i Gävle och Sandviken, samt till Konsum Gävleborgs centrallager vid gamla I14.

– Som längst har vi 1,5 mil till butiken. Det är nog unikt att vi är så lokala, säger han.

Annars odlas en stor del av morötterna vi äter i Sverige i söder. Kanske allra främst på Gotland i de bördiga mulljordarna. En odling som fått utstå mycket kritik sedan klimatfrågan och utsläpp av växthusgaser blev hetare än lava för något år sedan. Den luckra mulljorden avger nämligen väldigt mycket koldioxid och lustgas när den brukas. Något som skyndar på växthuseffekten.

Valbos sandjordar är ur det hänseendet mycket bättre. Men har andra problem.

– Om du tittar på moroten ser du att en är skrovlig och nästan repig, säger Ola Fredlund och visar upp en näve morötter.

Sanden skadar alltså skalet på moroten när den skördas. Vilket gör att den trots tvätt inte blir så där skinande orange och ren.

– Men bevisligen finns det efterfrågan på den ändå, ler Ola Fredlund.

Jag provar försiktigt min egen teori om att ekologiska morötter smakar mer för att de växer långsammare.

Han håller kanske med lite grann, men visar en broschyr från Jordbruksverket som ger mer korrekt fakta. ”Morötter odlade på sandjord får högre torrsubstanshalt, sockerhalt och karotininnehåll än morötter odlade på mulljord” står det.

Valbomyllan ger alltså sötare morötter med lägre vattenhalt. Dessutom, konstaterar Ola Fredlund, tar morötter lätt smak av olika bekämpningsmedel. Något man slipper vid ekologisk odling.

Något man däremot inte slipper vid ekologiskt jordbruk är arbete. Ola Fredlund förklarar hur man måste preparera jorden noggrant före sådden, och hur man ”bränner” ogräset exakt innan den första morotsblasten tittar upp ur jorden. Sedan orsakar odlingen ett 20-tal sommarjobb. Ungdomar som får rensa fälten från ogräs. För hand.

– Våra svenska ungdomar är duktiga och vill verkligen jobba, till skillnad från vad många påstår, slår Ola Fredlund fast.

I år säljer Jordnära produkter potatis av två typer. Satina och Sava. Sava är mer lagringstålig och ska egentligen säljas först till våren. Men eftersom flera hektar potatis drunknade på sensommaren och aldrig kom ur jorden levererar man redan nu Sava till butikerna.

– Det kommer att ta slut en månad tidigare än normalt. Både morötter och potatis, säger Ola Fredlund.

Det innebär att de sista morötterna finns i butikerna i mars, och att potatisen kanske räcker till april. Sedan börjar väntan på nästa års skörd.

Förutom morötter och potatis odlar familjen Fredlund även palsternacka, kålrot och rödbetor. Och nästa år blir det en nyhet.

– Vi kommer troligen att prova att odla sockermajs för självplockning, säger Ola Fredlund.

Mer läsning

Annons