Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fredriksskans

På initiativ av generallöjtnanten och landshövdingen Hugo Hamilton anlades 1716-1717 med stöd från borgerskapet en skans till skydd för staden utan kostnad för kronan. Skansen fick först namnet Hugoskans efter landshövdingen, men det ändrades till Fredriksskans efter arvprinsen Fredrik.
Runt Blockhusharen på norra sidan av Gävlefjärden, cirka fyra kilometer öster om stadens centrum där ett blockhus uppförts 1612, byggdes en hög fästningsvall som på insidan hade tre bastioner för tio kanoner. Där fanns krutkällare, lavettskjul och en barack för besättningen på 40 man.
På 1700-talet förbättrades Fredriksskans flera gånger. I ett tyghus på Alderholmen förvarades vapen, utrustning och spannmål. Gävle skyddades från ryska angrepp 1719 och 1721 av eld från Fredriksskans, som fick nya bröstvärn och vallgångar 1808.
På 1800-talet förlorade befästningen sin betydelse, och bestyckningen togs bort 1863. Fredriksskans överläts 1892 till Gävle stad och revs 1902. Stenen användes till bygget av Fredriksskanshamnen, invigd 1905. Samma år avtäcktes på platsen en sten till minne av befästningen. En modell av hur Fredriksskans sett ut 1830 finns på Armémuseum i Stockholm. Wickberg, E: Från blockhus till betongbunker (ingår i Ur Gävle stads historia).