Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fredsgrupp hjälper krigsdrabbade

SANDVIKEN Irakkriget bröt ut i april. "NO WAR" tyckte nio elever på Norrsätraskolan och tryckte upp t-shirts med just den texten till försäljning. I går gick pengarna via Röda Korset till det irakiska folket.

Norrsätras fredsgrupp kallar de sig. Nio elever som ville göra något för att protestera mot kriget och hjälpa dess offer. Cirka 1 500 kronor fick de ihop.
- De flesta tröjorna sålde vi under Norrsätrarocken i somras, berättar Ida Nykäsenoja.
Pengarna ska gå till vattenförsörjningen och till barnen, hoppas hon och hennes kompisar. Det kanske inte räcker så långt, befarar de. Men Clas Helmer, ordförande för Röda Korset i Sandviken, var imponerad.
- Jag blev hemskt glad att de finns de som tänker på dem som finns ute i världen och som gör saker, säger han.

Även om George W Bush förklarade kriget avslutat redan i maj dör människor i stort sett dagligen i Irak.
- Behovet av insatser är hur stort som helst, säger Clas Helmer.
Men politik är känsligt. Elevernas initiativ var kontroversiellt i våras. Vissa i skolpersonalen kontrade med att bära tröjor med texten "USA". Dagens kaos i Irak visar att protesterna var riktiga, anser Norrsätras fredsgrupp.

Johan Pihlblad