Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fri att älska i Israel

I nästan hela Mellanöstern lever hbtq-personer i rädsla för förföljelse. I Iran riskerar den som älskar en människa av samma kön att straffas med döden. Minst 4 000 hbtq-personer har avrättats i landet sedan 1979.

I Egypten är homosexualitet inte uttryckligen förbjudet, men i april dömdes fyra män till upp till åtta års fängelse för sedlighetsbrott. Brottet var att de hade sminkat sig, klätt sig i typiskt kvinnliga kläder och varit på fest tillsammans med andra hbtq-personer.

Det finns bara ett land i regionen där hbtq-personer lever fritt: Israel. Det förbises ofta av den Israelkritiska vänstern, som vanligtvis annars går i bräschen för hbtq-frågor.

I stället beskylls Israel för "pinkwashing", det vill säga att regeringen försöker flytta fokus från brott mot palestinier till hbtq-frågor, för att förbättra landets anseende.

Pinkwashing eller ej; bland Mellanösterns stater är det endast i Israel som en Pride-parad kan äga rum. Häromveckan tågade en färgsprakande procession med 100 000 personer genom Tel Aviv.

Och det finns mycket att vara stolt över i Israel. Exempelvis är hbtq-personer skyddade i lag mot diskriminering på arbetsplatsen och flera som är öppet homosexuella har suttit i det israeliska parlamentet Knesset. 

För den som åker sju mil från Tel Aviv till Gaza, det palestinska territoriet som styrs av terroristorganisationen Hamas, är situationen en annan. Där riskerar hbtq-personer fängelsestraff, misshandel eller i värsta fall dödligt våld.

En del palestinier flyr till Israel för att kunna göra något så enkelt som att visa ömhet mot sin partner utan att behöva frukta för sitt liv. Det kan vara något för Israelkritiker på vänsterkanten, som säger sig bry sig om hbtq-frågor, att minnas innan de kritiserar Israel nästa gång.