Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fri - men utan bostad

GÄVLE
På måndagsmorgonen skulle 28-årige Peter träffa en handläggare på socialtjänsten för att diskutera hjälp till en bostad.

Annons
Men handläggaren var på möte och Peter fick en ny tid - den åttonde juli.
Därmed har Peter, som just nu är drogfri och försöker avstå från brott, inget val än att bo hos någon av de gamla vännerna som fortfarande tar droger.
- Jag är orolig eftersom jag känner att det börjar hetta till, säger Ola Lindberg, Peters övervakare.

Villkorligt fri
I januari omvandlade hovrätten den skyddstillsyn Peter tidigare dömts till, och gav honom sju månaders fängelse för försök till grov misshandel.
Anledningen var att Peter tidigare den månaden rymt från Annebergs behandlingshem, dit han skickats för drogavvänjning.
I april var det villkorlig frigivning från anstalten i Gävle.
Då fick han också kontakt med sin övervakare Ola Lindgren. Det är också den enda hjälp han hittills har fått av samhället att hålla sig drogfri, berättar han.
I går hade Peter varit frigiven sedan den sjätte april. Enligt honom själv anser frivården att han ska få hjälp med en bostad.
Eftersom hans föräldrar inte vill ha honom boende hemma är han hänvisad till tak över huvudet hos sina kompisar.
- Mina vänner är missbrukare och kriminella, säger Peter.

Bräcklig tillvaro
Hans grepp om en drogfri tillvaro är bräckligt. Drogerna har varit en del av hans liv sedan 14-årsåldern. Att göra som socialtjänsten, hänvisa honom till Ria och natthärbärget, fungerar inte:
- Där vill man absolut inte vara om man ska hålla sig ren från droger. Det är ingen lösning. Och så här ser det ut för många som kommer ut från fängelserna. De flesta brott begås av återfallsförbrytare, säger Peter.
Gefle Dagblad sökte under gårdagen både Peters handläggare på frivårdsmyndigheten och den tjänsteman på socialtjänsten han skulle ha träffat. Den förstnämnde var på utbildning och den andra på möten "utanför huset".
Örjan Ohlström, chef för socialtjänsten, beskriver rutinerna för att hjälpa frigivna till ett ordnat liv.
- Arbetet börjar redan innan frigivningen med kontakter mellan Kriminalvårdsmyndigheten och socialtjänsten. Det skulle förvåna mig väldigt om någon sagt sig inte ha tid, eller att det inte finns platser, säger han.

Olycksbådande förlopp
Socialtjänsten kommenterar aldrig enskilda ärenden så det går inte att få exakta besked om hur man tänker kring Peters bostad, eller hans möjligheter att hålla sig drogfri när han måste bo hos de gamla kompisarna.
Dock nämner Örjan Ohlström att den som är missnöjd har en möjlighet kvar, nämligen att vända sig till någon av länsstyrelsens socialinspektörer.
- De granskar våra ärenden, säger Ohlström.
Det är lättare sagt än gjort, tycker Peter. Eftersom han saknar bostad har han ingen telefon. Hade han bostad är frågan ändå om han skulle ha råd med telefon, eftersom han inte har något jobb.
Så fortsätter ett olycksbådande förlopp, som ger Peter små chanser till den tillvaro han vill ha.
- Med ett jobb. Och ett drogfritt liv.
MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se